El Pla per a la transició energètica de Roses inclou 46 projectes per lluitar contra el canvi climàtic i reactivar l’economia

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan; el regidor de Promoció Econòmica, Fèlix Llorens; i Marc Grijalvo, membre de l'equip de BiM Consultors, han presentat aquest matí el Pla Estratègic de Transició Energètica en l’àmbit de la Promoció Econòmica de Roses, un pla que vol liderar el procés de transformació contra el canvi climàtic, aportant alhora beneficis per al conjunt de la ciutadania, promovent iniciatives de producció energètica descentralitzades i actuant com a revulsiu econòmic diversificant i fent participar els agents econòmics de la població.
24/03/2021 13:52 -    

Aquesta transició ha de portar Roses a un canvi de paradigma i de model energètic, passant de l’actual sistema centralitzat, on impera el domini de grans companyies i grans instal·lacions amb importants impactes mediambientals, a un altre descentralitzat, basat en una producció d’energia verda local que, a més d’abordar la transició energètica necessària de manera veritablement sostenible, repercuteixi també en un abaratiment i millores per a empresariat i ciutadania.

 

El Pla concreta els projectes i àmbits d’actuació necessaris per arribar a aquesta autoproducció energètica per al consum de tota la població, abordant una transformació global i transversal que posicioni Roses com a destinació turística sostenible i a la millora de la competitivitat empresarial gràcies a la reducció de costos i a l’atracció de sectors estratègics i emergents - com el de les energies renovables i la nàutica elèctrica-, que generin nous llocs de treball, la captació de talent i la creació de noves ofertes formatives a la població.

 

El Pla estableix un total de 46 projectes dividits en 6 àmbits d’actuació: gestió, turisme, sector econòmic, espais públics, transició marítima i ciutadania. La seva execució es contempla en un termini de 5 anys (2021-2025), i preveu el finançament de dues de les seves línies (turisme i transició marítima), que ascendeixen a una inversió de 24 MEUR, amb els fons europeus Next Generation de la Unió Europea.

 

 

En l’àmbit de la transformació energètica, el Pla aposta per la implantació de parcs solars que abasteixin la totalitat del consum de la població, objectiu que s’assolirà destinant un 5% de superfície del terme a aquests tipus d’instal·lacions. Marquesines fotovolcaiques en passejos i aparcaments públics, instal·lacions solars en edificis municipals, però també la implantació de parcs solars amb la participació de les empreses del municipi o en urbanitzacions i àrees residencials, han de permetre assolir aquesta autoproducció.

 

En aquest apartat es contemplen també projectes com la creació d’una companyia elèctrica local de generació fotovolcaica, la implantació d’un Smart Grid (xarxa elèctrica intel·ligent) i la creació de comunitats d’ús compartit per a l’abaratiment de l’energia consumida.

 

 

L’aposta de Roses per esdevenir destinació turística sostenible suposarà la implementació de projectes com l’acreditació d’establiments "zero emissions", auditories energètiques i manuals de bones pràctiques, participació de l’empresariat local en els projectes de generació i consum d’energia verda (parcs solars,...), implantació de mesures per compensar la petjada de carboni dels establiments i l’elaboració d’un mapa de mobilitat turística elèctrica i zona de baixes emissions.

 

 

La transformació del model econòmic rosinc per a la millora de la seva competitivitat, té com a principal projecte la implantació del Hub de Transició Marítima: un espai on professionals i emprenedors del sector de les energies renovables treballin conjuntament, puguin interactuar i generin sinergies que els permetin avançar i innovar en àmbits que, com el de la mobilitat elèctrica marítima, comencen a emergir. Les característiques de Roses, amb la doble vessant com a port pesquer i port esportiu, la posiciona com un privilegiat nucli per a l’establiment d’aquests professionals especialitzats.

 

 

Afavorint aquesta implantació es volen incentivar la creació de nous llocs de treball i una nova oferta formativa, que evitarà la fuga de talent de Roses i comarca. També el foment de les embarcacions de pesca i recreatives elèctriques, i la creació d’una Fira d’embarcació nàutica sostenible.

 

 

El Pla estratègic de transició energètica, aprovat pel ple municipal el passat mes de gener, suma als agents dels sectors de la restauració, comerç, turisme i serveis del municipi. La participació d’aquest teixit empresarial ha estat ja present durant les fases de diagnosi i anàlisi del Pla estratègic, i s’ha vist materialitzat amb l’adhesió d’un total de 35 projectes empresarials a la convocatòria del fons europeus Next Generation. Ajuntament i empresariat concorreran plegats a la propera convocatòria d’aquests ajuts amb el projecte "Transició energètica en el sector turístic i HUB Marítim", que inclou els 17 projectes marcats per les línies 2 (Sector turístic) i 5 (Hub Transició marítima) del Pla Estratègic, valorats en un total de 24 milions d’euros.

 

PDF document icon Dossier Pla transició energètica.pdf — Document PDF, 95 KB (98197 bytes)

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document