“En Temps de l'Anita” inaugura la nova sala d'exposicions de l'Estanc de la Punta

Divendres 11 de juliol ha tingut lloc la inauguració de la mostra “En temps de l'Anita. Roses i el Boom Turístic, 60's i 70's”, amb què l'Ajuntament de Roses obre al públic la nova sala d'exposicions habilitada a la planta baixa de l'edifici municipal de l'Estanc de la Punta-Ca l'Anita. Amb aquesta actuació, el consistori dóna compliment a la voluntat dels veïns del municipi a destinar aquest local a espai expositiu, segons es desprengué de la consulta ciutadana realitzada a finals de 2012.
“En Temps de l'Anita” inaugura la nova sala d'exposicions de l'Estanc de la Punta

Actes d'Inauguració

14/07/2014 07:42 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Les darreres obres d'adequació realitzades a la planta baixa de Ca l'Anita, amb l'enderroc i desmuntatge de la compartimentació existent fins ara, l'adequació de tancaments i el canvi de paviments, han permès la creació d'un espai diàfan d'uns 125 m2, que des d'avui i fins al 28 de setembre, allotja l'exposició que ret homenatge a l'antiga propietària de l'Estanc de la Punta, Anna Marés.

 

Amb l'execució d'aquest projecte, s'ha donat compliment a la voluntat dels veïns del municipi que van participar al desembre de 2012 en l'enquesta proposada pel consistori sobre els usos a què destinar el nou equipament. Un 86,25% dels participants va manifestar el seu desig perquè es complís la darrera voluntat de l'antiga propietària, qui en la donació de l'antic immoble realitzada a favor del consistori a la seva mort, l'any 2007, especificà que volia que la planta baixa de l’edifici es destinés a sala d’exposicions i que l’equipament s’anomenés “Estanc de la Punta”.

 

En Temps de l'Anita” inaugura el nou espai

 

D'aquesta manera, d'acord als resultats de la consulta ciutadana realitzada i a la voluntat de l'Anna Marés, l'Ajuntament de Roses inaugura l'exposició “En temps de l'Anita. Roses i el Boom Turístic, 60's i 70's”, consistent en un recorregut per la Roses d'aquestes dues dècades, que mostra el paral·lelisme entre l'eclosió del turisme a la població i la trajectòria de l'Anna Marés i de la seva activitat comercial, molt vinculada a la història rosinca.

 

Filla d'un pescador, l'Anita rebé la primera educació durant la Segona República. Va sobreviure la Guerra Civil, i al final de la postguerra començà a introduir-se en el món del comerç al detall, inicialment encarat a un públic essencialment femení amb la venda de bijuteria fina (1959) i posteriorment roba (1962), des del seu establiment de la casa familiar del carrer Sant Elm.

  

Aquells anys suposaren l'esclat del boom turístic a Roses, i la transformació social i urbana més gran de la població en els darrers segles d'existència. Potser per això l'Anita decidí reenfocar el seu negoci, i el 1963 traslladà la botiga al número 1 de la plaça de Sant Pere. 10 anys més tard la botiga es convertí en l'estanc número 2 de Roses, popularment conegut com estanc “de la Punta” o, simplement, “Ca l'Anita”, convertint-se ràpidament en un dels comerços més apreciats de la vila, tant per als propis residents com per als estiuejants.

 

L'exposició s'inicia amb una mostra d'imatges, objectes i documents relatius al negoci de l'estanc, per continuar amb un recorregut per les dècades dels anys 60 i 70 a Roses, des de l'arribada dels primer banyistes i l'incipient turisme inicial fins al seu esclat definitiu. A través de fotografies, plafons i objectes, la mostra visualitza com era Roses abans de la transformació provocada pel turisme, els contrastos existents entre el tradicional món mariner i el nou món turístic a partir dels anys 60, els intents de protecció del medi, les campanyes de captació de visitants, l'oferta turística i l'obertura de nous negocis, com l'Estanc de l'Anita.

 

A la primera planta de l'edifi, la mostra es completa amb la instal·lació d'un audiovisual que recull imatges i vídeos de la Roses dels anys 60 i 70, dedicat a l'expansió de l'ús de la televisió i el vídeo durant aquestes dècades.

 

L'exposició es pot visitar tots els laborables de 18 a 21 h, i caps de setmana i festius de 12 a 14 h i de 18 a 21 h. L'accés és lliure.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document