Agricultura confirma la presència d'Influença aviària en aus dels Aiguamolls de l'Empordà

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat ha confirmat la detecció del virus de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP) H5N8, en tres cigonyes i una oca salvatge trobades mortes al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (Castelló d’Empúries). Es tracta d'una soca que no afecta els humans, i no es pot transmetre pel consum ni de carn d’au ni d’ous. Cal remarcar que no  existeix cap restricció de moviment a les explotacions ni del municipi afectat ni propers.
26/01/2021 09:30 -    

Les quatre aus van ser localitzades pel Agents Rurals el 5 i l’11 de gener al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, fruit del Programa de vigilància de la influença aviària a Catalunya. Les aus van ser traslladades al Centre de Recuperació de Fauna del Parc Natural on se’n van prendre mostres que es van analitzar en primer lloc al Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA - CReSA) i posteriorment al LCV d’Algete per a la seva confirmació.

 

Cal destacar que la detecció del subtipus d’IAAP H5N8 no es considera que impliqui un risc per a la salut pública, ja que els estudis genètics basats en l’anàlisi de les seqüències del virus complet mostren que es tracta d’un virus aviari sense afinitat específica amb els humans. Així, es pot consumir amb seguretat carn d’origen aviari, ous o productes derivats, ja que no hi ha indicis que suggereixin que el virus de la influença aviària pugui ser transmès als humans a través del consum d’aquests productes.

 

Fruit de la situació de la IAAP a Europa, des de començaments de novembre el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha aplicat mesures per prevenir la introducció de la malaltia a Catalunya i, en cas d’aparició d’algun cas, fer una detecció ràpida que permeti la seva eradicació. La Generalitat ha aprovat la Resolució ARP/3320/2020 de 15 de desembre, per la qual s'adoptaven mesures sanitàries de salvaguarda a les explotacions d’aus de corral del territori de Catalunya fins al 15 de febrer de 2021.

 

La finalitat d’aquestes mesures, entre les quals la prohibició del manteniment d’aus de corral a l’aire lliure, és evitar el contacte directe i indirecte de les aus de corral amb aus salvatges per prevenir la introducció de la influença aviària a les explotacions avícoles.

 

L’Ajuntament insta a tots els particulars del municipi que mantenen aus de corral per a autoconsum a comunicar a l’Oficina Comarcal del DARP corresponent aquesta activitat, a complir els requisits que s’indiquen en el tríptic adjunt, i a notificar qualsevol sospita de la malaltia.

PDF document icon triptic-cria-aus-autoconsum-catalunya.pdf — Document PDF, 1.35 MB (1414869 bytes)

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document