Documental, xerrada i lectura de manifest per commemorar el Dia Internacional de les Dones a Roses
La lectura del manifest del dia Internacional de les Dones es realitzarà diumenge 8 de març, a les 12 h, al Jardí del Mas de les Figueres, espai que al llarg de tot el cap de setmana acollirà recitals poètics i activitats culturals en el marc del festival Març de Paraules.
L’acte central de commemoració, però, tindrà lloc el dia anterior, dissabte (18 h), amb la projecció al Teatre Municipal del documental elaborat expressament per a l’ocasió per l’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania de l’Ajuntament de Roses. Amb aquest treball, el consistori convida a la reflexió entorn als drets i al paper de les dones en la societat, a través d’un recorregut per les experiències vitals de 15 dones que evidencien els canvis experimentats al llarg de les darreres dècades i el camí que encara queda per recórrer en matèria d’igualtat.
15 dones davant la càmera, 15 veus que narren records i vivències del passat i del present, construeixen al llarg dels 35 minuts de durada de l’audiovisual, un retrat polifònic del paper de les dones en la societat dels darrers temps. Les 15, noies i dones de Roses, properes, reals i diverses, que ofereixen un ampli ventall d’històries personals i formes de viure la vida, algunes triades, d’altres imposades.
La gravació del documental es va fer al llarg del passat mes de desembre, moment en què les protagonistes d’aquest projecte, amb edats compreses entre els 15 i els 82 anys, de diverses procedències, professions i cultures, es van posar davant la càmera de la productora Sabem Com, especialitzada en la recuperació de la memòria oral de municipis i famílies. Reflexions, anècdotes i records (alguns bons, altres que preferirien no haver viscut mai), recorren els diferents àmbits de la vida de les dones: estudis, joc i esport, festeig, món laboral, nit de noces, maternitat, maltractaments, separació i divorci, feines domèstiques, tabús...
El resultat és un document on passat i present coexisteixen, fent pensar en el futur. Un document que permetrà també que la memòria oral d’aquestes 15 noies i dones protagonistes, retrat de la vida de tantes altres, traspassi els àmbits familiars per adquirir una dimensió pública, donant-lo a conèixer als veïns i veïnes de Roses.
L’acte de dissabte comptarà també amb la xerrada "Les dones des de la perspectiva del gènere", a càrrec de la sociòloga i professora de la Universitat de Girona, Cristina Sánchez Miret, dedicada a la investigació de les desigualtats socials per motiu de gènere, edat i classe social. La directora general d’Igualtat, Mireia Mata; l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan; la coordinadora territorial a Girona de l’Institut Català de la Dona, Fina Surina; i la regidora d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania de Roses, Esther Bonaterra, participaran també en aquest acte, que està obert a tothom.
Accions del document