El sector pesquer de Fisterra visita Roses per conèixer els projectes de col·laboració entre Ajuntament i Confraria

El passat divendres, Roses va rebre la visita del Grup d’Acció Local Pesquer gallec ‘GALP Seo de Fisterra Ría de Muros-Noia: Costa Sostible’, interessat a conèixer els projectes de col·laboració que Ajuntament i Confraria de Pescadors han posat en marxa de manera conjunta per a la promoció i difusió del producte pesquer rosinc. La creació de l’Aula Gastronòmica, l’activitat ‘De la xarxa al plat’, la promoció de les espècies de la llotja de Roses a través de punts de venda i restaurants per arribar al consumidor final, o la imminent presentació del receptari del llobarro de Roses, van ser alguns dels projectes exposats.
07/10/2024 13:02 -    

Especialment en els últims dos anys, Roses ha esdevingut un municipi referent per a entitats i administracions públiques que volen conèixer experiències d’èxit en la promoció de l’activitat pesquera, així com les oportunitats i beneficis que es poden assolir a través d’una col·laboració estreta entre administració i sector pesquer.

 

Un exemple d’aquest interès creixent va ser la jornada que tingué lloc el passat divendres, on el regidor de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Fèlix Llorens, i el patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, van rebre, explicar i atendre les consultes del GALP gallec, integrat per patrons majors de confraries, pescadors i representants de l’administració dels municipis de les ries de Muros, Noia i Corcubión. La recepció també va comptar amb la intervenció de Daniel Bejarano Leandro, agent d’ocupació i desenvolupament local de Roses, encarregat, des de l’any 2022, de l’impuls d’accions per al desenvolupament sostenible del sector primari.

 

En aquesta ocasió, al llarg de la visita es varen exposar els diferents projectes impulsats per Ajuntament i Confraria des de l’any 2020, començant per la creació de l’Aula Gastronòmica de Roses com a un espai de promoció i difusió del producte pesquer rosinc i del producte de proximitat a través de cuiners, pescadors, sommeliers, cellers, cerveseres... i que al llarg dels darrers 3 anys ja ha programat 7 temporades de tallers gastronòmics on s’han dut a terme, en total, més de 70 tallers. Una altra proposta d’èxit ha estat l’activitat "De la xarxa al plat", dissenyada per oferir al visitant una experiència completa del sector pesquer, incorporant a la tradicional visita guiada al port pesquer i a la subhasta de peix, una demostració gastronòmica de com preparar suquet de peix amb una degustació final del plat acompanyada de vi de la DO Empordà.

 

La valorització i promoció del peix de la Llotja de Roses (lluç, pop blanc, canana vera, sorell, sèpia, maire i llobarro) a través de 40.000 estovalles il·lustrades i informatives repartides als restaurants rosincs, així com la distribució d'etiquetes identificatives i fulletons del llobarro d’aqüicultura de la badia de Roses a peixateries i punts de venda de tot Catalunya per donar a conèixer les propietats, el procés de cria i la qualitat del producte al consumidor final, van ser altres dels projectes presentats.

 

També es va destacar la recent edició del receptari ‘El llobarro de Roses. 15 maneres de cuinar-lo’ que es presentarà públicament aquest dijous 10 d’octubre, i amb el qual es posa a les mans de la ciutadania i del sector de la restauració receptes de 15 xefs rosincs que mostren diferents maneres de preparar i cuinar el llobarro d’aqüicultura de la Badia de Roses.

 

Finalment, es van donar a conèixer altres projectes duts a terme per part de l’Ajuntament en col·laboració amb la Confraria i entitats vinculades al sector pesquer, com ara la impressió de 500 llibres del receptari elaborat pel projecte Termòfiles de la Càtedra Oceans i Salut Humana (any 2022), la realització del Casal de Cuina de Setmana Santa (2023) dirigit a nens i nenes de 9 a 12 anys, o les visites a les instal·lacions aqüícoles de la Confraria de Pescadors, perquè els ciutadans de Roses coneguessin l’activitat aqüícola de la Confraria de la mà del seu biòleg (any 2023).



  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document