Enric Campmol i Narcís Ricart reben la Dracma de Plata per la seva aportació en la detecció del càncer de pell
Una cabina capaç de detectar lessions a la pell en 5 minuts
El projecte va néixer de l’interès d’Enric Campmol Ametller després d'una visita al dermatòleg, durant la qual va observar el procediment per controlar una piga sospitosa: fer-se fotografies amb una moneda, com a referència per detectar possibles canvis en la mida d’una piga. Aquesta experiència va inspirar Campmol, enginyer industrial de professió, a la creació d'una solució més avançada i eficient per a la detecció de melanomes, projecte que va afrontar juntament amb Narcís Ricart Geli, enginyer informàtic especialitzat en visió per computadors i en intel·ligència artificial.
El resultat és Deviskan, un dispositiu no invasiu d’alta tecnologia, capaç de detectar lesions sospitoses de ser un melanoma en només 5 minuts. Deviskan és una cabina de la mida d’una persona que fotografia tot el cos del pacient, processa les imatges a través d’algoritmes d’intel·ligència artificial i detecta els canvis en la mida, el color o la forma d’una piga que puguin implicar que es tracta d’una lesió maligna. A continuació, envia un informe amb les dades recollides al dermatòleg, perquè aquest pugui fer un diagnòstic de forma ràpida i més precisa, sense la necessitat d’haver de recollir dades de manera manual.
El consistori rosinc ha volgut reconèixer amb la Dracma, la màxima distinció institucional, els dos joves impulsors d’aquest projecte, actualment en ple desenvolupament, per la seva aportació al món de la investigació i al camp de la dermatologia, i per la innovació i la millora que significa en l’atenció sanitària.
Accions del document