5 de maig Pujada a peu a Sant Pere de Rodes

Diumenge 5 de maig Via Pirena, el Museu d’Història de Catalunya i el Parc Natural del Cap de Creus organitzem una pujada a peu a Sant Pere de Rodes per tal d’inaugurar l’Any Sant del monestir. Les inscripcions per participar-hi estaran obertes fins al proper 28 d'abril.
23/04/2013 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La Pujada

Els assistents sortiran al voltant de les 9 del matí de diumenge des de 8 pobles que tenen camí propi a Sant Pere de Rodes: Llançà, Palau-saverdera, Pau, el Port de la Selva, Roses, la Selva de Mar, la Vall de la Santa Creu i Vilajuïga. El punt d’arribada serà el poblat de Santa Creu, davant l’església de Santa Helena de Rodes. Allà es donarà als assistents el refrigeri que tradicionalment els monjos de Sant Pere oferien als pelegrins i un record editat especialment per aquest Any Sant.

A les 12 al monestir hi haurà una ballada de sardanes amb la cobla dels Rossinyols de Castelló d’Empúries, l’entrada a Sant Pere de Rodes serà lliure i hi hauran visites guiades de franc. El restaurant del monestir oferirà, a més, un menú especial Any Sant.

L’Any Sant a Sant Pere de Rodes

L’Any Sant a Sant Pere de Rodes venia marcat per la coincidència de la festivitat de la Santa Creu de maig en divendres. Fins a l’any 1697 al monestir es van celebrar jubileus o temps d’indulgències i, malgrat la seva desaparició, el record d’aquest esdeveniment va quedar gravat en la comunitat de monjos i en la població local fins a temps recents. Aquest any 2013 torna a escaure’s la Santa Creu de maig (és a dir, el dia 3 de maig) en divendres i hem pensat que seria convenient celebrar-ne la coincidència i aprofitar per commemorar aquest fet històric que distingí a Sant Pere de Rodes.

Referents històrics de la Pujada

Els pelegrinatges al monestir són prou coneguts, i s’incrementaven de manera considerable en motiu dels Anys Sants. Per tant, hem cregut que una bona manera d’iniciar la commemoració de l’Any Sant a Sant Pere seria rememorar un “pelegrinatge” al monestir, és a dir, fer una pujada a peu a Sant Pere de Rodes. Tots els camins estaran senyalitzats i, en aquells que ha estat necessari, el Parc Natural n’ha dut a terme la neteja i adequació.

Els monjos rebien als pelegrins amb pa i arengades, i la Cuina del Tallafoc de Vilajuïga elaborarà un refrigeri basat en aquesta menja. A més, els cellers Espelt i Empordàlia de Vilajuïga oferiran vi per acompanyar el refrigeri del pelegrí.

En motiu d’aquest Any Sant s’editarà una reproducció de les pellofes de Sant Pere de Rodes. Les pellofes eren monedes de curs intern de l’Església que servien per pagar determinats serveis i que es podien canviar per monedes de curs legal. Sant Pere de Rodes va encunyar les seves pellofes, algunes de les quals s’han conservat i es reproduiran per donar-les de record als assistents de la Pujada.

Inscripcions

Els assistents s’han d’inscriure prèviament i tenen fins el 28 d’abril per fer-ho. La inscripció té un cost de 3€ que inclou una assegurança, el refrigeri del pelegrí i la reproducció d’una pellofa de Sant Pere. Poden inscriure’s a través de la pàgina web de Via Pirena www.viapirena.org o trucant al 972530977.

Organitzadors i col·laboradors

La Pujada no té ànim de lucre i la gestió dels organitzadors i col·laboradors es realitza des del voluntariat. El nostre objectiu és donar a conèixer els antics pelegrinatges que se celebraven al monestir i recuperar amb un acte festiu la tradició de pujar a peu a Sant Pere de Rodes.

Organitza: Via Pirena, Museu d’Història de Catalunya i Parc Natural del Cap de Creus

Col·labora: Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Llançà, Unió Excursionista Llançanenca, Àrea de Turisme de Palau-saverdera, Ajuntament de Palau-saverdera, Ajuntament de Pau, Ajuntament de Port de la Selva, Sala Salut, Associació Excursionista els Cabirols de Roses, Ajuntament de Roses, Gregal Comunicació Ambiental, Ajuntament de Selva de Mar, Àrea de Turisme de Vilajuïga, Ajuntament de Vilajuïga, Cuina del Tallafoc, Empordàlia, Espelt Viticultos de l’Empordà, Restaurant del Monestir de Sant Pere de Rodes, Institut d’Estudis Empordanesos, Terramar Natura i Cultura i Fundació Albert Tomàs i Bassols.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document