El nou edifici municipal del carrer Pi i Sunyer de Roses integrarà l’actual façana neoclàssica
La construcció original de l’edifici del carrer Pi i Sunyer, format per planta baixa i una planta alta més altell i amb façana neoclàssica, data del 1.894. L’immoble configura un dels darrers exemples d’arquitectura burgesa de finals del segle XIX i principi del XX que perduren a Roses, dels quals es mantenen alguns testimonis com la Casa Mallol, la Casa Matas o Cortada, la Casa Marquesa de Llinàs o la Casa Canals.
Davant aquesta singularitat, el consistori ha decidit mantenir la façana de l’immoble i integrar-la amb la nova edificació que es construirà properament, la qual acollirà oficines municipals. Per fer-ho, tot i que inicialment es preveia l’enretirada de les diferents parts de la façana per a la seva posterior reconstrucció, finalment s’ha escollit l’opció de mantenir-la aixecada atenent consideracions tècniques.
Paral·lelament a les obres d’enderroc que es preveu durin fins a finals d’aquest mes, el consistori ha aprovat ja el projecte per a la reconstrucció del nou equipament, on passaran a ubicar-se les oficines municipals de l’Àrea de Serveis Territorials. Aquesta actuació permetrà disminuir el pagament per lloguer de locals al qual l’Ajuntament ha de fer front per ubicar algunes de les seves dependències.
El nou edifici constarà d’una planta baixa d’atenció al públic, una planta primera amb despatxos destinats a oficina jurídica i administrativa de l’Àrea i a sala de reunions, i tres plantes més que acolliran la secció tècnica. El projecte preveu també la completa restauració de l’actual façana neoclàssica. En total, el nou equipament comptarà amb una superfície de 871 m2 i té un pressupost per a la seva construcció d’1,7 MEUR, 750.000 dels quals subvencionats pel Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC).
Destinat a oficines municipals des de l’any 1939
La Casa Romanyach va quedar en desús fa prop de sis anys, després d’allotjar diferents serveis i oficines municipals al llarg de 65 anys, des que el ple municipal del 6 d’agost de 1939 acordés el seu lloguer per a ubicar-hi oficines municipals. Des d’aleshores, ha estat la seu municipal que moltes generacions de rosincs han conegut, fins que l’any 2004, la inauguració del nou edifici de l’Ajuntament a la plaça Catalunya, motivés el trasllat de la totalitat de serveis que s’hi allotjaven.
No obstant, la seva situació en ple nucli urbà i en un carrer comercial de molta afluència, han motivat ara la seva recuperació per a l’ús públic.
Accions del document