Els alumnes del primer postgrau realitzat a Roses preparen els seus projectes, molts d’ells centrats en el patrimoni rosinc i les noves tecnologies
Entre gener i juny de 2011, un total de 17 alumnes s’han format a Roses en l’especialització d’interpretació, visibilitat i senyalització del patrimoni i el paisatge mitjançant les tecnologies de la informació i de la comunicació (TICs). La majoria dels estudiants són de l’Alt Empordà, (Roses, Palau Saverdera, Figueres, Portbou, ...), tot i que també ha comptat amb dos alumnes estrangers, un de Mèxic i un altre de Colòmbia. Tots els participants són diplomats o llicenciats, principalment en estudis de Geografia, Humanitats, Disseny, Filosofia, Història de l’Art, Ciències de la Comunicació, Belles Arts i Sociologia.
El darrer mòdul que han de superar els alumnes és la presentació d’un projecte de senyalètica i noves tecnologies associat al patrimoni cultural i al paisatge. A data d’avui, nou alumnes han presentat ja les temàtiques entorn a les quals se centraran els seus treballs, que hauran de presentar el proper mes de setembre per concloure el curs i obtenir el títol de postgrau.
En la majoria de casos, la temàtica escollida ha estat l’entorn cultural i patrimonial de Roses, com és el cas de les propostes Video-joc amb realitat augmentada per explicar la Ciutadella de Roses, d’Eva Duran, 82 nacionalitats de Roses expliquen la seva cuina, d’Ana Axpe, Una guia del patrimoni cultural de Roses per IPad, de Toni Martínez, Gastronomia sensorial a la ciutat de Roses, de Jordi Roig, Espai experimental sobre astronomia al Castell de la Trinitat de Roses, d’Anna Pou i Mercè Compte, Senyalització dels camins patrimonials de Roses amb tecnologia mòbil, de Xènia Berta i Emma Ribas, o Patrimoni invisible de Roses: els naufragis, de Mariona Gómez i Helena Thomas. Les alumnes Cati Vilà i Soraya Alonso, per la seva part, centraran els seus projectes en Georeferenciar l’art i el paisatge i Memòria i temps a Palau Saverdera, respectivament.
El curs de postgrau és fruit del conveni subscrit entre Ajuntament de Roses i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i respon a la voluntat d’impulsar l’estudi, la recerca i la difusió del patrimoni. El consistori rosinc considera molt importants aquest tipus d’acords i té la voluntat de continuar realitzant col·laboracions d’aquestes característiques.
Un aspecte molt destacable ha estat la qualitat i l’alt nivell acadèmic del professorat que ha impartit les classes (amb un 70% amb grau de doctors), equip que ha estat dirigit pels també doctors David Casacuberta i Montserrat Pallarés, dels departaments de Filosofia i de Geografia de la UAB, respectivament.
El postgrau, amb una important vessant pràctica, té com objectiu la formació de professionals capaços de crear nous sistemes d’etiquetatge, senyalització, i difusió del paisatge i el patrimoni aprofitant les noves tecnologies digitals. Aquest és un camp molt pioner, que acaba d’iniciar-se amb algunes iniciatives precursores com la codificació QR del patrimoni (implantat a Roses), i al qual els experts auguren una gran projecció en el futur.
Les principals sortides professionals que aquest postgrau ofereix als seus participants són: el disseny de projectes de senyalètica i comunicació visual, l’assessoria d’ajuntaments i centres turístics, el disseny d’exposicions i projectes divulgatius, la gestió integral de projectes de comunicació en patrimoni i paisatge, l’assessoria per a la implementació de noves tecnologies digitals en projectes culturals, així com la gestió i el periodisme culturals.
Roses aposta per la formació especialitzada amb l’objectiu de dotar de millors recursos als seus professionals. Sobretot- ha manifestat el regidor de Cultura, Marc Danés-, en el moment actual, en què la formació i l’especialització són elements molt importants per fer-se un lloc en el món laboral. Per això des de l’Ajuntament es volen posar a l’abast de la ciutadania les eines necessàries per millorar professionalment. A més a més- ha afegit el regidor-, la realització d’aquest tipus de projectes aporten també noves eines que poden ser molt útils a l’hora de difondre el nostre patrimoni i dotar d’un valor afegit la nostra oferta turística i cultural".
Accions del document