Estudiants universitaris excaven el barri i la muralla hel·lenístics de la Ciutadella de Roses

Entre l’11 i el 29 de juliol, un grup de 13 estudiants es troben treballant en la campanya arqueològica centrada en el barri i en la muralla hel·lenístics de la Ciutadella de Roses. En els dos espais on es realitzen les tasques s’ha arribat ja al nivell de la seva primera ocupació, d’època grega, i han posat al descobert diferent material ceràmic, antigues construccions i una gran rasa que hauria actuat com a canalització d’aigua. Aquest matí el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Marc Danés, ha visitat la Ciutadella per conèixer el desenvolupament de la campanya.
Excavacions arqueològiques juliol

Excavacions arqueològiques juliol

20/07/2011 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

En les excavacions d’aquest estiu participen 11 estudiants provinents de l’Universitat de Girona, Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de València i Universitat de Barcelona, així com dos voluntaris de batxillerat de la comarca. El projecte és fruit dels convenis de cooperació educativa signats entre l’Ajuntament i les diferents universitats, gràcies als quals es possibilita als estudiants la realització de pràctiques arqueològiques. L’equip es complementa amb dos tècnics arqueòlegs, encarregats de l’estudi antropològic i dels aixecaments planimètrics.

L’actual campanya ha continuat les excavacions iniciades el mes de maig de l’any passat al barri hel·lenístic, on anteriorment s’havien estudiat les restes tardoromanes del nivell superior al jaciment hel·lenístic i s’havien trobat inhumacions, escombreres i abocaments de materials. Els treballs actuals permeten ara posar al descobert una extensió més àmplia d’aquest recinte i actuar en un dels carrers secundaris del barri, alhora que es treballa a major profunditat. El nivell al qual s’ha arribat correspon ja a la zona hel·lenística en la seva totalitat, d’on s’està extraient gran quantitat de material ceràmic amb motiu de la proximitat dels forns de producció ceràmica de l’època.

En un altre espai del pati d’armes del recinte, la campanya prossegueix amb l’estudi de la muralla hel·lenística datada de finals del segle III aC, de la qual es coneix ja un tram de més de 40 metres de longitud, i on actualment es continua excavant reseguint la seva trajectòria en direcció al mar. Els treballs es realitzen tant en el que havia estat l’àrea protegida per la muralla, on destaquen diferents construccions de l’ocupació hel·lenística, així com foramuralles, on apareixen restes de l’antic fossar. D’altra banda, l’aparició d’una gran rasa fa preveure l’existència d’una antiga conducció destinada a canalització de l’aigua o a sistema de recollida d’aigües brutes.

Dels dos espais del Pati d’Armes de la Ciutadella on es treballa actualment destaca una llarga ocupació, fet que ha permès l’estudi de les diferents ocupacions (èpoques moderna, tardoromana, romana i hele·lenística) i usos del recinte a mida que s’ha anat aprofundit en els nivells arqueològics.

Paral·lelament a aquests treballs, s’acaba de dur a terme en el recinte monumental de la Ciutadella un estudi geològic consistent en diferents sondetjos sobre el terreny, amb l’objectiu de delimitar quin és el comportament del nivell freàtic existent. Amb les dades que s’obtinguin d’aquests sondetjos, es vol realitzar un estudi que resolgui els problemes de f’inundacions que pateixen les restes arqueològiques del recinte, a través d’una conducció que alliberi les zones d’excavacions d’aquestes filtracions d’aigua.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document