Fi de la campanya arqueològica en el barri hel·lenístic de la Ciutadella
La campanya arqueològica ha continuat les excavacions realitzades el passat mes de maig per l’empresa especialitzada Codex al barri hel·lenístic, on fins ara s’havien estudiat els nivells tardoromans del nivell superior al jaciment hel·lenístic i s’havien trobat bàsicament inhumacions, escombreres i abocaments de materials.
Els treballs realitzats durant aquest mes han permès delimitar un nou carrer que es començava a intuir i dues illes de cases (fins al moment se’n coneixien 6 illes), a més de canals d’aigua i un pou. La zona es trobava força alterada per l’existència d’importants escombreres tardoromanes de material ceràmic, ja que, segons sembla, la proximitat de la riera va motivar nombrosos abocaments a la zona.
Entre aquests materials dipositats, monedes, àmfores, ceràmica de taula i una gran dòlia emprada per l’emmagatzematge. En el nivell inferior, corresponent a l’època hel·lenística s’han extret materials d’ús quotidià (vaixelles, recipients,...), materials ibèrics i púnics. Totes aquestes peces han estat dipositades al magatzem de la Ciutadella, on a partir d’ara es netejaran i estudiaran per a la seva catalogació.
En la present excavació han participat un total de 12 estudiants universitaris (places per a les quals es varen rebre més de trenta sol·licituds), en la seva majoria estudiants de tercer a cinquè curs d’Arqueologia de les universitats de Girona, Autònoma de Barcelona, Rovira i Virgili, de València, i de l’Escola Superior de Restauració de Barcelona. Amb totes elles, l’Ajuntament ha signat convenis d cooperació educativa que han permès als estudiants la realització d’aquestes pràctiques.
Paral·lelament a aquests treballs, també durant aquest mes de juliol, s’ha intervingut la zona de la muralla hel·lenística donant continuació a la campanya realitzada el mes de maig de 2009, on es va trobar un sarcòfag de pedra datat del s. IV-V dC que recentment ha ingressat al Museu de la Ciutadella, després de la seva restauració.
D'aquesta fortificació només es coneixien 42 m de llargada que, les actuals excavacions, han permès ampliar en reseguir un carrer, fins trobar el punt d’unió amb la muralla medieval. També s’han desenrunat cases de la vila medieval i s’ha arribat fins al nivell hel·lenístic existent en l’estrat inferior al punt de trobada del sarcòfag.
Les campanyes d’excavacions que es duen a terme a la Ciutadella des de l’any 2008 s’inclouen dins del Programa d’Actuacions Arqueològiques 2008-2016 impulsat per l’Ajuntament de Roses. El programa preveu un pla de treball que culminarà el 2016, any en què es commemorarà el centenari de l’inici de les excavacions (el professor Pere Bosch Gimpera va realitzar les primeres tasques arqueològiques dins l’àmbit de la fortalesa de Roses el dia 3 d’agost de 1916).
Accions del document