Finalitzen les tasques de conservació de la Col·lecció Joan Ortensi, amb 16.000 exemplars de la fauna marina del litoral rosinc

Han finalitzat els treballs de classificació i conservació de la Col·lecció de fauna marina Joan Ortensi, duts a terme per la biòloga Sandra Mallol durant els darrers mesos. El resultat de l’estudi ha donat com a resultat la catalogació i conservació d’una col·lecció zoològica formada per 16.000 exemplars pertanyents a 514 espècies d’organismes, convertint-la en una de les més destacables a nivell quantitatiu i qualitatiu de les comarques gironines.
Col·lecció Joan Ortensi

Col·lecció Joan Ortensi

16/04/2010 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Els 16.000 exemplars que integren la col·lecció són fruit de les tasques de recol·lecció realitzades pel rosinc Joan Ortensi entre els anys 1975 i 1991 en el litoral de Roses i en les principals zones de pesca al voltant de la península del Cap de Creus i del Golf de Lleó. El volum de la col·lecció i la seva diversitat dóna una visió àmpliament representativa de la fauna marina mediterrània i la situa com una de les col·leccions més destacables de Girona.

Gran amant de l’arqueologia, de les riqueses naturals de Roses i del món de la pesca, Ortensi reuní al llarg de la seva vida nombrosos exemplars de diferents espècies de fauna marina que aplegà en la col·lecció que va ser donada a l’Ajuntament per voluntat expressa del seu propietari abans de la seva mort. Fa uns mesos, el consistori va encarregar la neteja, classificació i conservació dels materials que la integren, amb l’objectiu de recuperar-la i garantir el seu manteniment per posar-la a l’abast d’investigadors, estudiants i públic en general.

El primer pas, doncs, ha estat l’estudi i tasques de conservació desenvolupats durant els darrers mesos per la doctora en biologia Sandra Mallol. L’avaluació, revisió i recuperació de la col·lecció ha suposat un total de més de 500 hores de feina estructurada en diverses fases: avaluació i ordenació dels exemplars per grups taxonòmics, selecció d’exemplars a recuperar en base al seu estat de conservació, tasques de conservació, catalogació i etiquetatge de totes les espècies actualitzant la seva nomenclatura científica, i elaboració d’un catàleg informatitzat de tots els exemplars.

Els grups animals majoritàriament representats són els porífers (esponges), els cnidaris (coralls, gorgònies i meduses), els mol·luscs (cargols, petxines, pops i sèpies), els anèlids (cucs), els crustacis (crancs i gambes), els equinoderms (estrelles, garotes i cogombres), els peixos (taurons i peixos ossis), els rèptils (tortuga marina) i els mamífers (balena).

Entre les espècies més singulars o rares es troben alguns peixos de fondària com el cardenal, l’alafilosa,la fleuma, el fideu o agulla de fons o el peix globus, així com un exemplar de Tremoctopus violaceus, un pop pelàgic de costums oceàniques trobat encara viu a la platja de Roses. També hi ha unes quantes espècies de cargols i petxines bastant rares i poc freqüents, i alguns crustacis inusuals.

Com a curiositats, la col·lecció presenta mostres de la capacitat regeneradora que posseeixen les estrelles de mar, amb exemplars que han renovat braços trencats o inclús han desenvolupat més braços dels que els hi pertoca variant el patró de simetria pentamera que caracteritza a aquest grup animal. També es compta amb exemplars d’una de les poques espècies de cargols que tenen l’obertura cap a l’esquerra (Neptunea contraria).

L’animal més gros de la col·lecció és l’esquelet complet d’una balena, el rorcual comú, que fa uns 4 m de llargària. Mentre que els animals més petits els trobem en un cargol i un crustaci que tan sols assoleixen els 2 mm. A més la col·lecció posseeix un exemplar dissecat de tortuga lora (Lepidochelys kempii), espècie en perill crític d’extinció, catalogada en el llibre vermell d’amfibis i rèptils d’Espanya, i de la qual tant sols se’n coneix dues cites al Mediterrani, una prop de l’illa de Malta (1983) i l’altre a València (2001).

Presentació dels treballs

Aquesta tarda (divendres 16 d'abril), l’autora de l’estudi, Sandra Mallol, presentarà els treballs de classificació i conservació de la col·lecció en un acte públic que tindrà lloc a l’Espai Cultural La Ciutadella (19 h). Posteriorment, l’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Roses posarà la col·lecció a l’abast d’investigadors, estudiants i públic general, amb l’objectiu de divulgar la riquesa dels ecosistemes marins de Roses i contribuir així al seu estudi i conservació.

Joan Ortensi

Joan Ortensi va néixer en una casa de la Perola tres dies abans que s’acabés l’any 1913. A l’edat d’onze anys ja acompanyava a pescar al seu pare, tot bogant en el bot de rems fins al cap de Creus.

Un fet fortuït va fer que en Joan Ortensi conegués al doctor Ricard Zariquiey, un pediatre que estiuejava a Cadaqués, i d’aquest contacte va néixer la seva gran afició per col·leccionar exemplars de qualsevol espècie que vingués del mar. Quan un accident el va apartar del món de la pesca es va dedicar en cos i ànima a l’aprenentatgei gràcies a aquest afany per conèixer i saber va anar formant una important col·lecció de fauna marina.

En certa manera, el seu amor per Roses, el seu mar i la seva història, va ser el que el va portar a anar recollint meticulosament exemplars per a la seva col·lecció i recórrer el territori rosinc seguint les petjades del passat. En Joan Ortensi ha contribuït a que una important part del patrimoni de Roses perduri per a futures generacions.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document