La Ciutadella amplia la seva oferta cultural amb el projecte Mars de Roses
La creació de la nova sala polivalent ha estat possible després de la reconversió de l’espai que fins ara ocupava la mostra La Mar de Poseidó, ubicada a una de les naus de l’equipament. Després de tres anys de funcionament –des de la inauguració del Museu l’any 2004-, es mantindrà exposat al públic una part del material que integrava aquesta mostra (àmfores, etc), mentre que la resta de l’espai (d’uns 200 m2) ha donat lloc a la nova sala polivalent. La seva funció serà a partir d’ara la d’acollir actes complementàries a l’activitat pròpia del Museu, com ponències, exposicions o presentacions.
La inauguració de la primera exposició prevista tindrà lloc el proper 30 de març (19.30 h). Es tracta d’una mostra col·lectiva dels artistes rosincs Albert Pujol, Sánchez Santiago, Narcís Costa, Martí Vergoñós i Joan Comella, que exposaran les seves obres fins al 27 de maig.
El mes de juny s’iniciarà amb una nova mostra centrada en el món de la pesca i el suquet de Roses que, a través dels fons documentals i fotogràfics de la Fundació Roses Història i Natura, de la família Pi i Sunyer, i de l’Arxiu Municipal de Roses, recorrerà la història pesquera i gastronòmica de la vila a partir del 1900. L’exposició, a més de donar suport a la campanya del Suquet de Peix de Roses que diversos restaurants de la vila realitzen cada any durant el mes de juny, es mantindrà fins a finals d’octubre per potenciar la seva difusió entre turistes i visitants (mesos d’estiu) i entre els escolars del municipi (setembre i octubre).
La darrera exposició girarà entorn al patrimoni natural de la vila, concretament al món subaquàtic, i de l’1 de novembre al 20 de gener de 2008, recollirà les fotografies de Lluís Masblanch i dels centres d’immersió Poseidon, Roses i SubRoses- Stil Marine.
La Fundació Roses Història i Natura està ultimant els tràmits per signar els convenis de col·laboració amb el Museu Arqueològic de Catalunya, Museu Marítim de Barcelona i Museu d’Història de Catalunya, amb la intenció que els espais que gestiona (Ciutadella, Punta Falconera, Castell de la Trinitat), formin part del circuit d’exposicions itinerants programades per aquests centres. D’altra banda, la Ciutadella també entrarà a formar part de la Xarxa de Museus que inclou museus d’abast més local, com els de Palamós, Vilanova i la Geltrú, Tossa de Mar o Lloret.
Altres novetats en les quals està treballant la Fundació Roses Història i Natura són la instal·lació d’una pantalla informativa en el vestíbul del Museu de la Ciutadella, on s’oferirà informació sobre el Museu, el Castell de la Trinitat, la ruta megalítica o el patrimoni natural de la vila. Properament, es realitzarà també una prova pilot per a la programació de visites teatralitzades per l’interior del recinte.
Accions del document