La Dracma de Roses reconeix l’esperit solidari i el compromís de Creu Roja, Càritas, Fundació Roses Contra el Càncer i FADIR
El consistori rosinc vol retre així homenatge a la trajectòria i al compromís d’aquestes quatre entitats i agrair les accions i serveis que desenvolupen pensant en els més desfavorits, en el suport als malalts, en la integració, i en el desenvolupament personal d’aquells col·lectius que mereixen una especial atenció.
4 entitats molt arrelades a Roses
Creu Roja
Enguany, Creu Roja celebra el 40è aniversari de la creació de l’assemblea rosinca. Totes les persones que treballen per Creu Roja són voluntaris: socorristes, sanitaris, funcionaris o presidents.
Entre les seves actuacions es troben l’organització de cursos de dret internacional humanitari a la base militar de Sant Climent, la realització de conferències de drets humans per als nois i noies dels col·legis, xerrades per evitar accidents domèstics o l’atenció a la gent gran. Recentment, han canviat l’ambulància i la barca d’ús sanitari i han aconseguit 6 desfibril·ladors automàtics.
Càritas Parroquial
A Roses, Càritas va néixer a finals de l’any 1994 dins l’organització de la parròquia, per cobrir les necessitats i acompanyar les persones més desfavorides en el seu procés de promoció personal. Compta amb els serveis d’acollida, d’aliments, de rober i amb la botiga "El botó d’or", que poden atendre les necessitats més bàsiques i urgents de persones desplaçades o amb problemes puntuals.
Durant el període 2008-2009 han arribat a més de 400 persones. També compten amb el servei d’orientació laboral que ajuda a trobar feina, amb el servei d’intervenció i reforç escolar que dóna suport a nens i nenes amb dificultats d’aprenentatge, amb el servei d’alfabetització que ensenya a llegir i escriure a homes i dones que no han tingut l’oportunitat d’aprendre’n abans, amb el servei de suport a la gent gran i amb un servei d’assessorament per a immigrants.
Fundació Roses Contra el Càncer
La Fundació Roses Contra el Càncer inicià la seva activitat el setembre de 1998. En el moment actual, la fundació està formada per 104 socis, 90 empreses patrocinadores i 75 voluntaris (hospitalari, domiciliari, testimonial, suport logístic i òrgans de govern). La finalitat prioritària de l’entitat és proporcionar al malalt de càncer i a la seva família el suport psicològic i social necessari durant totes les etapes de la malaltia (diagnòstic, tractament, remissió, reaparició, malaltia avançada i procés de dol).
Aquesta atenció psicosocial es porta a terme a través dels serveis d’atenció social, del grup de suport i ajuda mútua a dones amb càncer, del servei d’atenció psicològica, d’ajudes dinàmiques (provisió de material necessari com cadires de rodes, llits hospitalaris, etc) i del servei de voluntariat de suport i acompanyament. Altres programes en curs són el d’investigació i recerca oncològica, el programa de voluntariat, les activitats preventives i educatives, la col·laboració amb institucions i el programa medicament cost zero.
FADIR
La Fundació d’ajuda al discapacitat de Roses (FADIR) es va constituir l’any 2003 i va integrar l’Associació d’ajuda al disminuït de Roses (ADIR). Des dels seus inicis, l’entitat dóna suport i reivindica els drets de les persones disminuïdes físicament i psíquicament per tal que es desenvolupin lliurement, millorin la seva qualitat de vida i aconsegueixin la seva integració a la societat.
FADIR té en l’actualitat 53 beneficiaris d’entre 6 i 70 anys que pateixen algun tipus de minusvalidesa física o psíquica, 148 benefactors i entitats protectores, i compta també amb un important suport ciutadà en tots els àmbits.
Entre el suport que la fundació ofereix als seus beneficiaris es troben les ajudes econòmiques, d’ortopèdia i els ajuts per a cuidadors; els serveis de fisioteràpia, de logopèdia i d’atenció social domiciliària; les activitats d’inserció en el mercat laboral amb treballs de repartiment de cartells i propaganda i amb la creació d’un taller de treball temporal; el servei de transport en furgoneta adaptada per al desplaçament dels associats, infants amb discapacitats i gent gran de Roses; i les activitats culturals i de lleure (tallers de musicoteràpia, visites culturals, festes i dinars populars, colònies per a discapacitats, etc).
Accions del document