L'Europa que necessitem
Acabem de celebrar les eleccions al Parlament Europeu i, al meu entendre, tornem a caure en el mateix error: ja a penes si parlem d’Europa.
Personalment crec que el tema "Europa" hauria de ser més present en els mitjans de comunicació, en les tertúlies i, també, en les tertúlies de cafè perquè Europa, la UE, és molt important ja que decideix sobre moltes coses que ens afecten, directa o indirectament, en el nostre dia a dia.
Hi ha qui opina que el projecte de la UE s’ha desdibuixat i possiblement tenen raó: el somni compartit va ser la Pau, la Llibertat i la Democràcia per una part d’Europa sotmesa a les dictadures. Ara això ja no és suficient per a les noves generacions que consideren aquest avenços com quelcom natural i, crec jo, demanen un projecte que cerqui una identitat col·lectiva a la que si puguin sentir identificats la majoria de ciutadans i ciutadanes.
Una cosa és certa: la UE és en aquests moments una unió econòmica i monetària; caldrà que sigui també una unió social perquè els ciutadans s’hi sentin més identificats.
En aquests moments hi ha, com a mínim, alguns reptes als quals caldrà donar resposta: assegurar els drets laborals fonamentals de tal manera que no estiguin únicament supeditats als drets comercials, aconseguir un comerç internacional suficientment just per a què no pugui quedar afectat pel "dumping" laboral, establir un marc pel mercat europeu del treball i avançar en l’harmonització fiscal europea.
No podem oblidar que la UE és una garantia de supervivència en un món globalitzat del qual Europa n’és cada vegada més una part menor. Des de l’any 1957 la població europea ha passat de representar una quarta part de la humanitat a una octava i han aparegut potències emergents com Mèxic, Brasil o la Xina i l’Índia i el progrés tecnològic ha reduït les distàncies d’una manera espectacular.
El Tractat de Lisboa no ha tingut tot el recolzament que necessitava per tirar endavant les seves propostes i s’ha hagut de reconduir el seu programa a la baixa. Estem, doncs, en una situació delicada que hem de superar.
Personalment crec que la victòria dels conservadors no ajudarà a redreçar l’orientació de la UE en el sentit que he expressat. Caldrà parlar més d’Europa, cercar més participació i opinió, fer-la més coneixedora de la població en general i estar atents als nous moviment estratègics que es vagin portant a terme.
Els socialistes i les esquerres en general no podem eludir el repte i per tant, hem de treballar des de ja!
Magda Casamitjan i Aguilà
Alcaldessa de Roses
Accions del document