Lliurament de la distinció Dracma de Roses 2007, dins el marc de la Festa Major

Com cada any per Festa Major, el passat dimecres es var lliurar al Teatre Municipal (12 h) la Dracma de Roses, distinció honorífica amb la qual la vila ret homenatge a la dedicació i a la tasca realitzada per diferents persones o entitats del municipi. Enguany, han rebut el reconeixement la senyora Ana Llosa, professora durant 29 anys de l’escola Narcís Monturiol, i el col·lectiu de remendadores de la vila.
Dracma remendadores

Dracma remendadores

14/08/2007 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Ana Llosa, coneguda per tots els rosincs i les rosinques com a Doña Ana, va començar a treballar a la llavors anomenada Escola Nacional de Roses (posteriorment Narcís Monturiol), l’any 1956. Des de llavors, fins a la seva jubilació, el novembre de 1985, van transcórrer 29 anys durant els quals Doña Ana es va dedicar en cos i ànima a la docència i a la formació dels infants del municipi.

Gràcies a ella, el petit edifici que albergava l’escola en els anys 50, es va ampliar durant la dècada dels 70 per donar cabuda a l’important arribada d’immigració que visqué la vila. Tot i estar vinculada durant tota la seva trajectòria a l’escola Narcís Monturiol (la qual passà a dirigir des de l’any 1958), també impulsà la creació de parvularis i de l’Escola Jaume Vicens Vives.

Amb el lliurament de la Dracma, el poble de Roses li ha retut un merescut homenatge, en agraïment a tota una vida dedicada a l’ensenyament de diverses generacions de rosincs i rosinques.

Les altres protagonistes que ha tingut el Teatre Municipal han estat les remendadores de Roses, un col·lectiu de dones que realitza des de temps ancestrals la seva activitat silenciosa i poc reconeguda, tot i ser absolutament necessària dins el món pesquer.

gw-9f5d7b5e2e667ebd5d74a685fe6c34d2cfa7e6bc

La feina de remendadora requereix un treball precís i ràpid, exposat sovint a les inclemències del temps, al treball a l’aire lliure, i a hores i hores de feina amb les xarxes humides.

Tot i que el nombre de remendadores ha minvat en els darrers anys amb motiu dels canvis dels temps i de la substitució dels teixits de cotó per xarxes sintètiques que resisteixen més, a Roses encara queden avui dia dones en actiu que segueixen practicant aquesta tasca.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document