Primers estudis universitaris a Roses
El màxim referent del patrimoni rosinc, el conjunt monumental de la Ciutadella, és escenari a partir d’avui del primer curs d’estudis superiors que rep la ciutat de Roses. El projecte és fruit del conveni aprovat el passat any entre Ajuntament de Roses i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i respon a la voluntat d’impulsar l’estudi, la recerca i la difusió del patrimoni.
El postgrau tindrà lloc fins al proper mes de juny i s’impartirà de manera intensiva els divendres a la tarda i els dissabtes (matí i tarda), amb l’objectiu de facilitar la mobilitat dels participants que s’han de desplaçar des d’altres municipis. En total, hi participen tretze estudiants, tots ells diplomats o llicenciats, principalment en estudis de Geografia, Humanitats, Disseny, Filosofia, Història de l’Art, Ciències de la Comunicació, Belles Arts i Sociologia.
El curs es divideix en quatre mòduls: percepció i interpretació del patrimoni cultural i del paisatge, senyalització i comunicació, metodologia de recerca i comunicació, i gestió d’un projecte d’interpretació del paisatge turístic. L’apartat de pràctiques es realitzarà entorn al patrimoni cultural rosinc.
Un aspecte molt destacable és la qualitat i l’alt nivell acadèmic del professorat que imparteix les classes (amb un 70% amb grau de doctors), equip que està dirigit pels també doctors David Casacuberta i Montserrat Pallarés, dels departaments de Filosofia i de Geografia de la UAB, respectivament.
Per afavorir la participació d’estudiants de proximitat, el consistori ha destinat una partida de 10.000 euros del pressupost d’enguany a subvencionar el 50% de la matrícula als estudiants empadronats en l’àrea geogràfica de les comarques de l’Alt i Baix Empordà, Gironès, Garrotxa, Rosselló, Vallespir i Conflent, amb preferència pels empadronats a Roses. A aquests ajuts s’han acollit un total de 11 alumnes.
La implantació d’estudis de postgrau al municipi, respon a la voluntat del Departament de Cultura i Patrimoni del consistori rosinc per impulsar l’estudi, la recerca, la difusió i la divulgació de tots els aspectes relacionats amb el patrimoni cultural. Aquesta aposta concreta de formació acadèmica de professionals, prossegueix a més la línia marcada en els darrers anys per l’Ajuntament a través de la incorporació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació al patrimoni, com ha estat la implantació del projecte de senyalització patrimonial amb codis QR, o la creació de la Rosespèdia.
Un postgrau pioner
Un aspecte destacat del postgrau Paisatges turístics i noves tecnologies: teoria estètica i gestió del patrimoni cultural que s’inicia avui a Roses és que, malgrat l’existència d’alguns postgraus dedicats a la gestió del paisatge, fins al moment no s’oferia–ni a la UAB ni a cap altra universitat catalana- un postgrau professional que combinés coneixements de tall geogràfic amb gestió cultural, disseny gràfic i tecnologies digitals.
Sens dubte, la principal raó d’aquest buit és que es tracta de propostes molt recents, però que comencen a agafar força en el nostre país i que cal posar a l’abast d’estudiants i professionals.
Interdisciplinari, pràctic i divulgatiu
El postgrau té un caràcter marcadament interdisciplinari, que cerca combinar coneixements provinents d’àrees com la geografia humana, les telecomunicacions, les ciències cognitives, l’estètica, els estudis culturals, la gestió cultural, el disseny gràfic i la senyalètica.
Té una forta vessant pràctica, ja que cerca formar professionals capaços de crear nous sistemes d’etiquetatge, senyalització, i difusió del paisatge i el patrimoni aprofitant les noves tecnologies digitals. Aquest és un camp que acaba de començar, amb algunes iniciatives precursores com les dels codis QR del patrimoni rosinc, i que té moltes possibilitats.
Es farà molta insistència en els aspectes divulgatius, per assegurar que els sistemes de senyalització basats en la tecnologia assoleixin la seva finalitat de fàcil accés del públic general al capital cultural -paisatgístic i patrimonial-.
Formant professionals
Les principals sortides professionals que aquest postgrau ofereix als seus participants són:
Disseny de projectes de senyalètica i comunicació visual
Assessoria d’ajuntaments i centres turístics
Disseny d’exposicions i projectes divulgatius
Gestió integral de projectes de comunicació en patrimoni i paisatge
Assessoria per a la implementació de noves tecnologies digitals en projectes culturals
Gestió cultural
Periodisme cultural
Accions del document