Projecte “Igualtat en la diversitat”

22/04/2008 00:00 -    

La immigració s’ha convertit en un dels fenòmens de major rellevància en el nostre país. La rapidesa amb què s’ha produït l’arribada d’immigrants configura la realitat d’un país que ha creat nombrosos llocs de treball que han cobert les persones vingudes de fora.

Les conseqüències d’aquest fenomen desborden l’estricte àmbit laboral i arriben als diferents ordres de la vida. La tradicional geografia humana ha incorporat la diversitat que ha afectat també la sanitat, l’educació, l’habitatge i el consum.

La immigració ha cobert llocs de treball de tota mena i això és molt positiu, però s’ha d’acompanyar de mesures d’integració potents. El model espanyol i català basat en la interculturalitat és un model encertat ja que la coexistència només és possible amb el concurs de tots. La integració s’ha d’entendre com un procés obert que ha de tendir a reforçar la cohesió social general i per aconseguir aquest objectiu fa falta un esforç inversor i la implicació dels ciutadans i de les organitzacions socials.

El projecte EQUAL, finançat amb fons socials europeus i titulat "Igualtat en la diversitat", ha estat orientat des de l’inici a facilitar el treball a les persones immigrants i també a afavorir la seva integració sociolaboral en el nostre territori.

El disseny del projecte ha estat fet, no podia ser d’altra manera, per reeixir en els objectius proposats: assessorament i orientació, formació, ajut a la generació d’activitat, mesures de caire social, jornades de sensibilització i difusió als sectors interessats i un ben articulat suport a la creació de llocs de treball que han configurat una xarxa eficaç que ha donat uns resultats més que raonables.

Quan les xifres ens parlen de dues mil tres-centes persones orientades i assessorades de les quals tres-centes cinquanta-tres s’han pogut inserir laboralment, o de cinc-centes tres assessorades legalment i prop de quatre-centes formades per millorar la seva qualificació laboral, ens podem permetre parlar d’objectius complerts d’una manera satisfactòria.

Les dades que acabo d’exposar no ens han de portar a l’autocomplaença perquè el mateix projecte ens ha permès detectar aspectes que necessiten millora. La dificultat de connectar adequadament l’oferta i la demanda dins el mercat laboral, la necessitat de millorar la transferència formativa entre els tècnics i la implantació d’una formació continuada potent són paràmetres que en un futur han de ser subjectes d’una atenció especial.

Només per acabar voldria fer una reflexió: la immigració és un repte que hem de superar amb totes les garanties i és un repte que comporta unes potencialitats a mig termini de gran calat per a tots nosaltres. Ens arriba mà d’obra potent i un capital intel·lectual molt important. Una bona integració farà que el dia de demà això reverteixi en positiu en el nostre país. Una altra cosa és el cost que aquests moviments migratoris, amb la "fugida" de potència i intel·ligència, pot representar en els seus països d’origen.

Cal que pensem molt seriosament no només en el present sinó també en el futur.

Magda Casamitjana i Aguilà
Alcaldessa de Roses

 

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document