Roses, present a les ponències d’INTERREG sobre envelliment de la població celebrades a Londres
L’actual canvi demogràfic que experimenta Europa està invertint la piràmide d’edats i, conseqüentment, envellint a gran velocitat la població laboralment activa. Amb l’objectiu de conscienciar l’empresariat d’aquesta nova realitat i d’adoptar les mesures necessàries per garantir l’estabilitat laboral i les prestacions socials en el futur, la Unió Europea ha impulsat el programa INTERREG IVC on un total de nou països membres de la comunitat, estudien les actuacions a implantar en el mercat laboral europeu.
L'Ajuntament de Roses és un dels organismes integrants del projecte, que basa la seva mecànica en l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques. Així, durant les presentacions realitzades a Londres, es tractaren aspectes relacionats amb la qüestió de l’edat en els episodis de recessió econòmica i amb com evitar la pèrdua de treballadors grans per no perdre el coneixement que aporten i l’important capital social que representen, així com la necessitat d’integrar la diversitat d’edat.
En aquest sentit, es va parlar de les bones pràctiques realitzades pel Local Government Association of Queensland i el seu sistema de formació específica en col·laboració amb universitats; pel Deutsche Bahn, amb una mitjana d’edat dels seus treballadors de 45 anys i que ha implantat cupons de salut, programes de formació, promoció de la carrera professional dins l’empresa, etc; o el cas del Municipi de Horsens (Dinamarca), amb un programa de motivació i serveis adreçats als professors, perquè aquests es mantinguin a la feina en comptes de prejubilar-se.
En la vessant privada, es van presentar les experiències de tres empreses britàniques (la cervesera ADNAMS, la consultora OBSIDIAN i l’empresa de telecomunicacions British Telecom) que, des de diferents sectors i amb diferents formats, han aplicat amb èxit una sèrie de bones pràctiques amb les quals, a més de millorar la vida dels treballadors, han millorat el rendiment de l’empresa.
A partir d’ara, els membres del programa INTERREG IVC treballen en l’estudi de viabilitat que es preveu presentar el proper setembre, i que incidirà en la implicació empresarial i en la implantació de futures mesures. El programa finalitzarà el juny del 2010, amb la redacció d’un Pla d’Acció que es presentarà a Brussel·les i que detallarà les actuacions a emprendre en el món laboral europeu. A més de Roses, participen en el programa INTERREG IVC ciutats d'Alemanya, Gran Bretanya, Bèlgica, Itàlia, Grècia, Hongria i Bulgària.
Accions del document