Roses serà seu d'un postgrau de la Universitat Autònoma de Barcelona el proper curs 2010-2011
El proper curs 2010-2011 s’iniciarà a Roses una important novetat: l’estrena de la població com a seu d’estudis superiors, gràcies a la realització del postgrau Paisatges turístics i noves tecnologies: teoria estètica i gestió del patrimoni cultural, que s’impartirà en l’aulari que s’habilitarà especialment per a l’ocasió en el recinte monumental de la Ciutadella. La finalitat del curs és la formació d’experts per treballar en la interpretació, visibilitat i senyalització del patrimoni i el paisatge mitjançant les tecnologies de la informació i de la comunicació (TICs).
El postgrau es dirigeix a diplomats i llicenciats, preferentment d’estudis de Geografia, Humanitats, Disseny, Filosofia, Història de l’Art, Ciències de la Comunicació, Belles Arts i Sociologia. Es dividirà en quatre mòduls: percepció i interpretació del patrimoni cultural i del paisatge, senyalització i comunicació, metodologia de recerca i comunicació, i gestió d’un projecte d’interpretació del paisatge turístic. L’apartat de pràctiques es realitzarà entorn al patrimoni cultural rosinc.
Disposarà d’un mínim de 15 i un màxim de 35 i estarà dirigit pels professors David Casacuberta i Montserrat Pallarés, dels departaments de Filosofia i de Geografia de la UAB, respectivament. El postgrau es realitzarà entre els mesos de febrer i maig de 2011, els divendres i dissabtes amb horari intensiu, amb l’objectiu de facilitar la mobilitat dels participants.
Per afavorir la participació d’estudiants de proximitat, el consistori va aprovar també destinar una partida de 10.000 euros a subvencionar el 50% de l’import de la matrícula per als empadronats en l’àrea geogràfica de les comarques de l’Alt i Baix Empordà, Gironès, Garrotxa, Rosselló, Vallespir i Conflent, amb preferència pels empadronats a Roses.
La implantació d’estudis de postgrau al municipi, respon a la voluntat del Departament de Cultura i Patrimoni del consistori rosinc per impulsar l’estudi, la recerca, la difusió i la divulgació de tots els aspectes relacionats amb el patrimoni cultural. Aquesta aposta concreta de formació acadèmica de professionals, prossegueix a més la línia marcada en els darrers anys per l’Ajuntament a través de la incorporació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació al patrimoni, com ha estat la implantació del projecte de senyalització patrimonial amb codis QR, o la creació de la Rosespèdia.
Accions del document