Un cas d’enanisme trobat a Roses s’exposa al Museu Egipci de Barcelona
Els treballs arqueològics dirigits l’any 2005 per la Dra. Anna Ma Puig –actual arqueòloga conservadora de la Ciutadella-, van permetre excavar 26 tombes d’un extens cementiri datat de finals del segle XV, d’acord amb les anàlisis radiocarbòniques realitzades. Segons sembla, es tractava d’un cementiri de soldats disposat en el nivell de sorres de platja fora muralles de la vila medieval de la Ciutadella, en el context de la fi de la Guerra Civil Catalana que enfrontà el rei Joan II i el francès Lluís XI.
En el moment de l’exhumació ja es va detectar que un dels cossos presentava una alteració morfològica. L’estudi antropològic va permetre saber que es tractava d’un home adult, d’una edat aproximada d’entre 20 i 40 anys que, tot i l’aspecte normal de la zona cranial, mesurava 1,20 m d’alçada i patia una patologia que feia que tingués els moviments limitats, tant per la forma dels extrems articulars com per la deformitat de la columna vertebral. Aquest estudi es va presentar el mateix any 2005 al VIIIè Congrés Nacional de Paleopatologia de Càceres.
L’interès de la troballa, rara en el camp de l’arqueologia fins al punt que no se’n coneix cap altra d’aquesta època en territori europeu, ha fet que les restes hagin estat sol·licitades per a formar part de l’exposició Esquelets Malalts. Una visió de la malaltia a través del temps, organitzada pel Museu Egipci de Barcelona, que restarà oberta fins al 30 de juny d’aquest any. La singularitat de la troballa s’explica si tenim en compte que només es coneixen un cas datat en el Paleolític inferior a Itàlia, altres en el Neolític a Anglaterra i França, d’època romana a Itàlia i d’època medieval als Països Baixos, Suïssa, Iugoslàvia i Polònia.
Accions del document