L’Ajuntament treballa en la millora de la qualitat de l’aigua de consum del municipi

L’Ajuntament informa que s’han detectat fluctuacions puntuals en la qualitat de l’aigua de consum, lligades a la situació d’extrema sequera que pateix la comarca, que requereixen de mesures addicionals per part dels gestors de la xarxa d’abastament d’aigua potable, que es preveu que finalitzin a principis de desembre.
08/11/2024 14:44 -    

Si bé no de forma continuada, s’ha detectat que un dels paràmetres que s’avalua en l’aigua potable, ha superat ocasionalment el valor límit establert. Concretament, es tracta del valor THM (Trihalometans), que, tot i trobar-se dins dels valors guia marcats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), poden superar puntualment el valor límit que s’estableix al RD 3/2023, que és de 100 μg/L.


Actuacions realitzades

Per pal·liar aquesta disminució de qualitat de l’aigua de consum, l’Ajuntament de Roses, a través del concessionari del servei d’abastament (AGBAR), ha dut a terme una sèrie de mesures de xoc en el sistema municipal de distribució d’aigua. Tal i com explica el regidor d’Infraestructures i Serveis de Roses, Lluís Espada, "des de la detecció d’aquestes alteracions, hem procedit al buidatge i neteja extraordinària del dipòsit de Muralles, que és el principal dipòsit de distribució de la xarxa, així com a la instal·lació d’aireació forçada per afavorir l’evaporació de THM. Una altra actuació ha estat la millora en el sistema de cloració de la xarxa, amb més punts i més distribuïts".

 

En paral·lel, el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, que és l’ens gestor de la planta de potabilització d’aigua d’Empuriabrava, està treballant intensament per tenir enllestides les inversions que han de millorar decisivament l’actual situació. Està previst que a partir del mes vinent ja estigui operativa una nova planta d’ultrafiltració, que permetrà millorar substancialment el tractament de l’aigua que es rep del pantà.

 

Seguiment constant

Espada destaca també que "des la detecció de l’alteració en la qualitat de l’aigua, l’Ajuntament ha treballat coordinadament amb el departament de Salut, AGBAR i Consorci, per fer-ne un seguiment exhaustiu. S’estan realitzant dues analítiques setmanals per monitoritzar contínuament l’evolució de la qualitat de l’aigua i l’efectivitat de les mesures que s’estan implementant".

 

Què són els THM?

La cloració és un procés necessari de desinfecció, de beneficis inqüestionables per assegurar la no proliferació de malalties a través de l’aigua de consum humà. Els trihalometans (THM) són un grup de subproductes de la desinfecció que es formen a l’aigua quan les partícules de matèria orgànica dissolta que no s’ha pogut eliminar en el procés de potabilització reacciona amb el clor.

 

Els possibles efectes adversos sobre la salut dels THM són principalment per concentracions elevades i exposicions molt prolongades en el temps, d’anys. En el cas de Roses, les concentracions de THM s’han superat esporàdica i ocasionalment, de manera que no té efecte sobre la salut. Per tant, tot i que de forma molt puntual l'aigua ha pogut assolir paràmetres de no apte des d’un punt de vista formal, cal aclarir que no s’ha superat en cap moment el valor de referència de THM totals ni el valor guia individual per a cadascun dels components que formen els THM indicat per l’OMS (Organització Mundial de la Salut).

 

Per què augmenten els THM?

L’extrema i persistent sequera hidrològica en què es troba des de fa mesos la unitat d'explotació de l'embassament de Darnius Boadella, d’on s’abasteix Roses, provoca que l’aigua captada i conduïda a la potabilitzadora d’Empuriabrava arribi a la planta amb unes condicions de qualitat inferiors a les habituals, concretament amb una concentració major de matèria orgànica. Aquest fet fa augmentar la quantitat de THM, quan aquesta matèria que no ha pogut ser eliminada completament en el procés de potabilització, reacciona amb el desinfectant clorat a la xarxa de distribució d’aigua.

 

Aquesta baixada de qualitat a la potabilitzadora s’ha vist agreujada pel fet que el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, no ha pogut disposar enguany de l’aigua procedent d’aqüífer subterrani, més filtrada i de major qualitat, procedent dels pous del paratge de Gallinera, a Castelló d’Empúries, que van ser vandalitzats fins al punt de quedar inservibles, el passat mes d’abril.

 

Recomanacions per a les persones usuàries

Si sempre és una bona pràctica deixar reposar l’aigua provinent de xarxa abans de consumir-la, en el moment actual és encara més recomanable aplicar mesures com deixar l’aigua a la nevera en una gerra oberta abans de consumir-la o bullir l’aigua una estona abans de la cocció d’aliments. Aquestes simples mesures ajuden a disminuir la presència de compostos volàtils en l’aigua, com és en aquest cas els THM, que s'evaporaran parcialment.

 

 

 

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document