L’Arxiu Municipal de Roses presenta l’únic exemplar del periòdic portbouenc El Defensor, publicat l’any 1916
El Defensor era la continuació d'un altre setmanari iniciat el febrer d'aquell mateix any a Portbou i que tenia per títol La Voz del Pueblo, del qual només se'n conserva el darrer número, datat del 9 d'abril de 1916, a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres. L'aparició de La Voz havia sorgit com a resposta d'una publicació monàrquica anomenada El Duende, que havia desaparegut el mes de març.
La capçalera, igual que la seva predecessora, era l'òrgan de propaganda de la secció local de la Unió Federal Nacionalista Republicana. Pretenia ésser una publicació auxiliar del setmanari l'Empordà Federal iniciat l'any 1911. El principal impulsor de l'edició era Martí Inglés Folch (1862-1928), portbouenc d'adopció i diputat de la Mancomunitat de Catalunya.
Les columnes publicades en aquest primer exemplar eren una exaltació als valors republicans i a la defensa d'aquests. Al llarg de les quatre pàgines del periòdic hi ha cabuda per articles d'opinió política, notícies de caràcter local, ressenyes d'actes socials i fins i tot de poesia. Destaquen un article de Carles Rahola titulat "Al començar" en el qual felicita a Martí Inglès i fa una exhaltació clarament francofílica en plena Primera Guerra Mundial, així com el d’un tal Keller, potser el mateix Inglès, que parla de la poca organització dels republicans en molts nuclis empordanesos.
El diari forma part de la documentació personal del polític rosinc Carles Pàramo Ponsetí, que va ingressar el seu fons a l'Arxiu Municipal el 10 de gener de 2013, consistent en documentació de caràcter polític, associatiu, publicitari i festiu, així com algunes publicacions periòdiques i llibres.
Podeu consultar el document del mes en el següent enllaç:
Accions del document