L’hotel Cala Jóncols de Roses, premiat com el Millor Allotjament Sostenible
Els premis Césars du Voyage Responsable estan impulsats per Tour MaG (la revista especialitzada en turisme líder a França) en col·laboració amb le Petit Futé, (la guia de viatges de referència en aquell país), amb l’objectiu promoure els professionals del turisme que duen a terme iniciatives en l’àmbit de la sostenibilitat.
En total enguany s’han atorgat 18 guardons, distribuïts en diferents categories, que han estat escollits mitjançant les votacions del jurat, dels professionals del sector i del públic. En el cas de Cala Jóncols el guardó ha estat concedit pels professionals del sector. En conjunt es van emetre 5.000 vots.
Cala Jóncols, situat al parc Natural del Cap de Creus, va rebre fa dos anys el certificat de turisme sostenible Biosphere, el de major reconeixement internacional. Es tracta d’un certificat voluntari de sostenibilitat que concedeix l’Institut de Turisme Responsable (ITR), un organisme independent que promou accions i programes de desenvolupament sostenible a la indústria turística. L’obtenció de la certificació acredita que l’establiment treballa de forma continua per a la reducció dels seus impactes negatius i per maximitzar els impactes positius derivats de las seva activitat. Anteriorment, l’hotel que compta amb un restaurant, una petita vinya biodinàmica i dos centres de submarinisme a Roses, va impulsar un sistema innovador de gestió de residus amb tecnologia puntera per aconseguir tancar el cercle i convertir-se en un hotel amb Residu Zero. La iniciativa permet garantir la valorització de la pràctica totalitat dels residus que es generen a l’establiment, mitjançant la tecnologia més avançada, a la vegada que contribueix a impulsar la sostenibilitat a través de l’anomenada economia circular. Entre les mesures impulsades hi ha la instal·lació de dues plantes de plaques solars de 10kw cada una amb una producció total de 26.000 kWh, -el que representa el 20% del consum anual-, una compostadora que permet tractar in situ el residus orgànics que es generen al restaurant i transformar-los, una depuradora pròpia i l’eliminació del plàstic dels envasos d’aigua.
Accions del document