L’Oficina de Català de Roses commemora el Dia Mundial de la Poesia i visita el Castell de la Trinitat

Els alumnes de l’Oficina de Català de Roses han celebrat al llarg d’aquesta setmana el Dia Mundial de la Poesia llegint poemes d’aquí i d’arreu del món a classe. Una altra activitat desenvolupada aquesta setmana, ha estat la visita guiada al castell de la Trinitat de Roses per difondre el patrimoni local entre alumnes de català i parelles lingüístiques.
23/03/2018 08:18 -    

Les aules s’han omplert de poesia amb les lectures, d’una banda, del poema “La poesia”, del poeta valencià Marc Granell, en totes les llengües presents a l’aula: català, castellà, francès, anglès, àrab, portuguès, rus, fula, italià i alemany. “La poesia” és el poema que, des de la Institució de les Lletres Catalanes, s’ha traduït a trenta llengües, entre les quals hi ha les altres oficials a Catalunya i algunes escollides d’entre les parlades al país.

D’altra banda, alguns alumnes han llegit poesies d’autors del seu país en la seva llengua materna (amazic, suec, ucraïnès, castellà, àrab, francès, rus...) i n’han explicat el significat en català a fi que els companys n’entenguessin el sentit. S’han llegit poemes de Gabriela Mistral, Pablo Neruda, Nicanor Parra, Alfonsina Storni, Ahmed Fouad, Clarice Lispector, Jose Luis Borges, Mihai Eminescu, Victor Hugo, Saadi Yusuf, Miquel Martí i Pol, Taras Shevchenko, Aleksandr Pushkin, Arthur Rimbaud...

Aquesta activitat, a més, serveix per actualitzar l'aparador poètic: un espai a l'entrada de l'Oficina on tothom que vol hi deixa el seu poema preferit. Hi ha poetes catalans i d'arreu del món.

L’Oficina de Català de Roses s’adhereix cada any a aquesta iniciativa de la Institució de les Lletres Catalanes pel foment de la lectura i de la poesia i per la preservació de la diversitat lingüística.

 

Visita al Castell de la Trinitat

 

En Josep M. Barris i en Pol Meseguer, arxivers municipals de Roses, han guiat també aquesta setmana una visita al castell de la Trinitat amb la finalitat de difondre un dels elements més emblemàtics del patrimoni rosinc entre l’alumnat dels cursos de català i les parelles lingüístiques.

 

A partir de l’estructura de l’edifici i dels usos que va tenir, els dos arxivers van fer una exposició sobre aquesta fortalesa defensiva, exemple d’una nova arquitectura militar de l’època.

 

L'alumnat va seguir atentament aquestes explicacions perquè tenien diferents exercicis per resoldre, segons el curs. Alguns havien de respondre un qüestionari a partir de les seves habilitats de comprensió oral i lectora; d’altres, havien de fer un exercici d’expressió escrita adequat al seu nivell a partir de les seves habilitats de comprensió oral i expressió escrita.

 

Una visita que va guiar els participants per la història d’aquest espai i va ajudar a entendre una mica més Roses, la vila d’acollida de l'alumnat de l'Oficina de Català. A més, activitats d’aquests tipus suposen cohesionar el grup, i motivar-lo i engrescar-lo a sortir de l’aula a treballar la llengua catalana, a més de fomentar el coneixement i la història del nostre territori, amb la inestimable col·laboració de l’Arxiu Municipal de Roses.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document