La presentació de la novel·la de ciència ficció “La Comanda” inicia un nou cicle a la Biblioteca de Roses
La Comanda recrea les grans obres de cavalleria medievals. La història, que transcorre a l'any 1299 i s'ambienta en diferents paisatges de la geografia gironina, narra el viatge de dos companys (un ex-cavaller reconvertit a frare i un home d'armes), que busquen la resposta a un misteri que inquieta les autoritats eclesiàstiques. És en aquest punt on la novel·la fusiona els relats cavallerescos amb la ciència-ficció, convertint aquesta obra en una peça única de la literatura catalana actual, atès que recupera un gènere que no es prodiga entre els autors catalans, malgrat l'existència de grans mestres, com Manuel de Pedrolo o Pere Calders.
Sinopsi
L’abat del monestir de Sant Pere de Rodes, a instàncies del bisbe de Girona, fa una comanda a fra Carolus, un monjo que sota els hàbits oculta un passat fosc i misteriós. El frare haurà d’investigar uns estranys fets, aparentment sobrenaturals, que s’han produït a Vallfogona i s’estan escampant ràpidament pertorbant la crèdula i supersticiosa feligresia, que en alguns indrets remots ha ressuscitat antics rituals pagans.
La novel·la arrenca a Sant Pere de Rodes i d’aquí ens condueix fins a l’església de Sant Sebastià de Sull, a Saldes, tot passant per Banyoles, Ripoll, Vallfogona, Sant Jaume de Frontanyà i així fins a poc més d’una vintena de pobles de les comarques gironines. Aquest viatge no és casual, sinó que té per objectiu crear una novel·la viva, que es pugui recrear en el territori i que serveixi per conèixer millor les comarques de Girona i Catalunya a través del misteri i les llegendes.
Tant és així, que la novel·la ha estat l’arrel d’un nou projecte web, Discoverit.cat, un portal que promou el turisme a les comarques gironines (en una primera fase i més endavant a tot Catalunya), a través del descobriment i la difusió dels seus misteris i llegendes que s’han conservat generació rere generació.
Accions del document