Les mesures al PN del Cap de Creus han permès mantenir el nombre de visites rebudes, però de manera ordenada

Tant el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural com els ajuntaments de Roses i Cadaqués, que han treballat coordinadament per a l’aplicació de la regulació de l'accés motoritzat al Parc Natural del Cap de Creus durant aquest estiu, n’han fet una valoració molt positiva en el decurs d’una roda de premsa per fer-ne balanç.
14/10/2021 08:48 -    

Enguany, el Parc Natural de Cap de Creus ha comptabilitzat 71.511 visitants que han passat pels punts d’informació del Parc: 8.875 al punt d’informació del Parc al Corral d’en Morell, 13.334 al pla de Tudela, 7.099 a l’Espai de Cap de Creus, 13.154 al Parc de Punta Falconera, a més dels 29.049 usuaris de la llançadora, que han estat també informats a través de les explicacions fetes pels àudios emesos durant el desplaçament. Es tracta d’unes xifres equiparables a les rebudes en aquest mateix període de l’any passat.

 

La diferència és que aquest estiu l’accés al Parc ha estat més ordenat i controlat. Aquestes mesures formen part del pla de xoc posat en marxa pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per evitar la massificació dels parcs naturals, amb la idea de compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora i la fauna amb la pesca, l’agricultura, la ramaderia i les activitats d’oci i turístiques.

 

Bona acceptació de la llançadora per arribar a la punta del cap de Creus

Durant el període de regulació de l’accés motoritzat a la punta del cap de Creus, prop de 30.000 persones hi han accedit amb llançadora. Això ha permès reduir un 65% el nombre de vehicles particulars que han circulat per la carretera que va de Cadaqués al far entre els mesos de juliol i setembre, que ha passat de 55.913 vehicles l’any 2020 a 20.250 l’any 2021.

 

L’ús de la llançadora per accedir a la punta de cap de Creus ha permès incidir en els usuaris, atès que els visitants d’enguany que hi accedien amb la llançadora se’ls convidava a descobrir i respectar els valors naturals, geològics i paisatgístics que hi ha més enllà de les conegudes platges. D’aquesta manera, s’ha posat en valor el Parc Natural mateix amb una major consciència del visitant d’entrar en un Espai Natural Protegit. Això, de retruc, ha afavorit la reducció de la pressió ambiental sobre els valors del patrimoni natural (fauna, flora, gea) i els valors intangibles (fressa, molèsties, residus, etc.).

 

La restricció d’accessos a la carretera de la Reserva Natural Integral de Cap de Creus ha estat una prova pilot amb l’Ajuntament de Cadaqués que forma part d’un primer pas cap a la construcció d’un aparcament i un punt d’informació del Parc a s’Alqueria a Cadaqués.

 

El pas de vehicles per la carretera que va de Cadaqués al Far va quedar restringit entre les 9:30 h i les 20 h del 10 de juny al 30 de setembre. Llevat de les persones que hi accedien a peu, en bicicleta o en vehicles autoritzats, durant aquestes deu hores i mitja, l’única manera d’arribar-hi era amb uns busos llançadora, amb una freqüència de pas de cada 20 minuts. Per agafar l’autobús, els visitants podien aparcar els seus vehicles motoritzats a un nou aparcament gratuït, al Corral d’en Morell, a Cadaqués, que era el punt de sortida i d’arribada de les llançadores. El preu del trajecte d’anada i tornada ha estat de 7 euros per als adults, rebaixat tant per a la gent gran com per als veïns de Cadaqués, i gratuït per als menors de 6 anys.

 

Accés amb reserva prèvia a les cales de Roses

 

 L’accés motoritzat a les cales de Roses també ha estat tancat entre el 15 de juliol i el 31 d’agost. A Punta Falconera, coordinadament amb l’Ajuntament de Roses, s’hi ha instal·lat un punt de control del trànsit, amb un informador del Parc i una persona de control i vigilància (despesa assumida per l’Ajuntament) i un informador turístic (despesa assumida per l’Associació d’Empresaris de Roses). A partir d’aquest punt, només hi podien accedir les persones que anaven, amb reserva prèvia, a les activitats de restauració o hostaleria. En aquest cas, no es comptava amb llançadores, sinó que es prohibia l’accés rodat a vehicles (tret de motos i bicis) entre les 10:30 h i 16 h del 15 de juliol al 31 d’agost.

 

La Pista de Taballera, que s’inicia a la Perafita i el mas de Bufadors, i el Port de la Selva han estat tancats durant el període entre el 23 de juny i el 15 de setembre, tal com s’ha acordat entre l’Equip Gestor del Parc i l’Ajuntament del Port de la Selva, amb una sol·licitud de l’Ajuntament que es va respondre amb un informe tècnic del Parc al mes de juny, previ al tancament.

 

50.000 euros per dur a terme les mesures

El cost per al Parc d’implementar aquestes mesures ha estat de 50.677 €. Aquesta suma ha estat assumida pel Departament d’Acció Climàtica mitjançant el Parc Natural de Cap de Creus, que ha complementat les despeses assumides pels ajuntaments de Cadaqués i de Roses (les mesures al Port de la Selva no han tingut cost econòmic).

 

Aquestes despeses han consistit en la contractació de serveis de vigilància i control, millores en la senyalització, casetes per als vigilants i hores de feina de les brigades dels parcs per a la delimitació dels espais transitables.

 

D’altra banda, els 71.511 visitants han suposat uns ingressos per al Parc de 7.646 €.

 

L’any 2020, el cap de Creus va doblar els visitants de l’any anterior

Aquestes mesures es van posar en marxa a les portes de les vacances, amb el precedent de l’allau dels mesos de juliol i agost de l’any passat i de l’última Setmana Santa. L’estiu de 2020, el cap de Creus va doblar els visitants de l’any anterior.

 

Els dies més crítics, la punta del cap de Creus va arribar a acollir prop de 1.500 vehicles, fet que ocasionava un evident impacte negatiu en l’entorn i alhora un grau d’insatisfacció en els visitants.

 

La relació de la pandèmia amb la massificació

La pandèmia i les restriccions de mobilitat han comportat problemes de massificació dels parcs naturals. L’increment de visites ha estat causat, d’una banda, per la concentració dels visitants habituals, que han descartat altres destinacions; i, de l’altra, per l’arribada de nous perfils menys conscients de la necessitat de preservar l’entorn.

 

Amb l’augment de les visites, també han crescut actituds inadequades com ara el passeig amb animals de companyia sense lligar, la circulació fora de pista, l’aparcament en llocs no autoritzats, l’abandonament d’espècies invasores com porcs vietnamites o tortugues de Florida, danys a pastures i destorb als ramats.

 

8 de cada 10 visitants, sense consciència de l’impacte en l’entorn

Precisament, una enquesta recent assenyala que el 84% dels visitants dels parcs naturals desconeix que la seva conducta pot malmetre la biodiversitat. En aquest sentit, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat una campanya de conscienciació, a les xarxes socials, adreçada al jovent, sobre la necessitat de respectar i conservar els espais protegits.

 

El pla de xoc en la resta de parcs de Catalunya

Els parcs naturals del Cadí-Moixeró, les Capçaleres del Ter i del Freser, l’Alt Pirineu i el Delta de l’Ebre són alguns dels parcs que han volgut evitar massificacions aplicant mesures diferents, segons la necessitat de cada espai. La valoració d’aquestes mesures tindrà lloc en els pròxims dies, ja que el període de regulació de cada parc finalitza en dates diferents.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document