L'espia que em va estimar: les vicissituds d'un espia italià virtuós, document del mes de l'AMR
Tal i com indiquen els responsables de l'AMR, en ocasions, els documents administratius plantegen més incògnites que no pas respostes donen. És el cas del document localitzat a l'arxiu municipal rosinc, el qual, d'entrada, no presenta cap relació amb Roses. Tot i tractar-se d'un document complexe, destaca la fotografia de l'espia Luigi Morini, imatge que traspua sense dubtes la picaresca que, des de temps immemorials, s'ha practicat a les ribes del mar Mediterrani.
La fotografia immortalitza l'italià Luigi Morini Boveri, possiblement de professió advocat, que des de l'any 1930 residia a Barcelona. Al seu costat apareix un home vestit de motorista i aspecte militar, que no ha estat identificat. El protagonista va vestit de dona i es pot assegurar que ho féu, durant la Guerra Civil, per amagar-se de les autoritats revolucionàries, atesa la seva filiació feixista. Ell mateix ho explica: "...durante la etapa de dominación marxista en Barcelona, permaneció en la misma Ciudad, hábilmente disfrazado de mujer...según acredita mediante la fotografía que acompaña de número DOS". La disfressa femenina fou una precaució necessària si hom té en compte que Morini era el cap del Servei d'Informació del Consulat italià a Barcelona, és a dir, n'era l'espia oficial.
Malgrat l'escassa bellesa femenina de Luigi Morini Boveri, salvà d'aquesta manera tan peculiar la vida a la Barcelona de la Guerra Civil. Amb tot, la realitat és diametralment diferent de la visió que de l'espionatge n'ha ofert el cinema, especialment la nissaga de James Bond. Encara que, ben pensat, un era anglès i l'altre italià.
Podeu consultar la història d'aquest singular personatge en el document adjunt:
Accions del document