Montse Mindan exposa a Taiwan el model pesquer i les accions de protecció del medi marí a Roses
Montserrat Mindan ha estat convidada a assistir a aquesta celebració participant de manera activa, oferint una presentació sobre Roses, i més concretament sobre la seva activitat pesquera, ja que la temàtica del congrés d’enguany ha abordat diferents aspectes relacionats amb problemes mediambientals i el món pesquer.
L’alcaldessa va poder així donar a conèixer el passat dissabte, l’experiència rosinca davant representants de badies de tot el món. A partir d’una presentació del municipi i el seu territori i entorn natural, Mindan va aprofundir durant la seva intervenció en els pilars i característiques de l’activitat econòmica rosinca, com són la pesca i el turisme, la gestió mediambiental desenvolupada al llarg dels darrers anys per l’Ajuntament, i que li ha portat a obtenir els certificats ISO 14001 i EMAS de gestió mediambiental i quines són i com es gestionen les accions desenvolupades a Roses pel sector pesquer.
L’equilibri entre la conservació dels recursos marins i l’activitat pesquera és el gran objectiu dels sectors implicats a Roses. Les accions de preservació dutes a terme pel propi sector pesquer, no només donant compliment a la reglamentació europea, sinó que fent un pas més en la incorporació de nombroses mesures de protecció, centraren part de la ponència. La implantació d’un pla d’autogestió per part dels propis pescadors de la zona (premiat recentment amb un premi ecològic dela FAO), les mesures de respecte dels prats de posidònia, les accions de recollida de residus marins, o la divulgació entre el turisme i visitants del món de la pesca, varen ser alguns dels aspectes destacats.
Mindan va parlar també de la recent creació de la Càtedra Roses Oceans i Salut, on la col·laboració amb més de 50 experts (biòlegs marins, físics, educadors ambientals, responsables de salut pública, investigadors,...) i la implicació d’universitats, centres de recerca, hospitals, administracions i associacions, permeten avançar ja en els coneixements sobre la relació entre l’ecosistema marí i la salut humana, la necessitat de la sostenibilitat del sector pesquer per garantir la qualitat dels productes del mar i la del turisme marítim. Altres accions impulsades al municipi han estat la regulació d’activitats com la pesca esportiva o el busseig, la col·locació de boies ecològiques per protegir el fons marí, la recollida residus marins amb embarcacions especials, la recollida selectiva a les platges, o els controls d’aigua i sorra amb excel·lents resultats.
Tal i com va concloure l’alcaldessa, es tracta d’adoptar un paper actiu des dels municipis, amb accions encaminades a mantenir la qualitat del medi marí i millorar-la, amb l’objectiu de garantir la seva preservació per a les generacions futures. L’obtenció dels bons resultats en els controls de qualitat, o fets com la recuperació en el port pesquer de Roses d’una colònia de llúdrigues, impulsen a continuar treballant en aquesta línia.
Accions del document