Novetats de l’arqueologia en l’estudi del període de la tardoantiguitat i alta edat mitjana, tema del VI Seminari Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna a Roses
El seminari s’estructura amb una conferència inaugural a càrrec de la doctora Alexandra Chavarria de la Università degli Studi di Padova i un total de 26 comunicacions d’investigadors i grups de recerca nacionals, però també francesos i italians..
El període que se situa entre la dissolució de l’imperi romà i la formació de les societats feudals (ss.V-X) constitueix una època de grans transformacions en tots els aspectes de la societat. La presència visigoda, musulmana i carolíngia comporten importants canvis en les estructures socials, econòmiques i culturals, que tenen també el seu reflex en nous sistemes d’ocupació i explotació territorial, en l’estructuració defensiva, en la religió o en l’estructura social. És un període que fins no fa gaire s’ha mostrat obscur i esquiu per l’arqueologia, on tot sovint les estructures eren més difícils de resseguir i els materials més complicats de datar. Aquest panorama ha anat canviant els darrers anys i aquest és un període que ja no és considerat solament un moment de transició sinó una època de gran rellevància per entendre el període medieval, i hi ha interessants novetats en l’estudi de la implantació territorial i la seva explotació, l’hàbitat, la religió i la cultura, l’antropologia, la cultura materials...
A la riquesa de plantejaments dels diferents projectes que es presentaran, cal afegir-hi la diversitat d’enfocaments i l’ús de les darreres tècniques disponibles en el món de l’arqueologia.
La jornada és organitzada per la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona en col·laboració amb l’Ajuntament de Roses i la Fundació Girona Regió de Coneixement i se celebrarà al Teatre Municipal de Roses el dijous 19 d’octubre d’octubre de 9h a 19h.
Programa.jpg — Imatge JPEG, 4.34 MB (4545905 bytes)
Accions del document