Presentació de la Guia del Patrimoni Cultural de Roses. “El Patrimoni subaquàtic a Roses”
La presentació es farà al centre cultural de Ca l’Anita de Roses i anirà a càrrec de les editores de la publicació Gemma Domènech Casadevall (directora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural) i Rut Geli Mauri (responsable del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya). Durant l’acte es projectarà el documental "El Triunfante. Descobrint un navili del segle XVIII” (Inbluefilms).
La guia està adreçada al gran públic i té dos objectius principals. Per una banda donar a conèixer el ric patrimoni arqueològic subaquàtic que es troba a la badia de Roses i per l’altra sensibilitzar respecte a la importància del patrimoni subaquàtic i mostrar els mitjans que s’utilitzen per la seva protecció, documentació i preservació.
A la guia s’hi presenten les diferents troballes arqueològiques subaquàtiques realitzades a la zona de la badia, les circumstàncies històriques dels naufragis i els treballs d’excavació realitzats. També dedica un espai molt important a la presentació de la importància del patrimoni subaquàtic, i els sistemes emprats per la seva documentació i preservació. L’obra compta amb la col·laboració d’experts en el món de l’arqueologia i el patrimoni subaquàtic com Xavier Nieto, Marcel Pujol, Caterina Aguer o Josep Maria Castellví.
Les Guies del Patrimoni Cultural de Roses, constitueixen una col·lecció de breus guies visuals destinades al públic no expert, però interessat en el patrimoni. L’objectiu és el de donar a conèixer el patrimoni arqueològic de Roses, tractant de forma individualitzada els diferents espais, jaciments i monuments. Els volums s’estructuren a partir de capítols curts, amb un ús del llenguatge i dels conceptes rigorós però de fàcil comprensió i amb una important potenciació de l’aparell gràfic. Les guies s’editen en diferents idiomes (català, castellà, francès i anglès)
Els volums anteriors es van dedicar a “El monestir de Santa Maria de Roses” (2018), “El castell de la Trinitat” (2019), “La Ciutadella com espai urbà (2020) i “ La Ciutadella com espai militar. Les defenses” (2021).
Accions del document