Presentació del documental “Entre el cel i la terra: 30 anys d'Aiguamolls”, a Roses

El proper divendres 29 de novembre, es presenta a Roses el documental “Entre el cel i la terra: 30 anys d'Aiguamolls”, narració de la lluita d'alguns conservacionistes de la comarca que van aconseguir, als anys 70, preservar la zona humida dels Aiguamolls de la construcció d'un complexe turístic. L'acte tindrà lloc a les 20 h al Teatre Municipal, i comptarà amb la presència de Tono Folguera (co-director i productor) i David Fernández de Castro (co-director i guionista).
27/11/2013 09:30 -   Departament de Comunicació i Premsa  

L’any 1976 es donà a conèixer un projecte urbanístic que preveia la construcció d’apartaments turístics per a 64.000 persones a l’Alt Empordà. L'emplaçament havia d'eliminar per sempre la última zona d'Aiguamolls de l'Empordà -autèntic santuari d’aus migratòries- del Golf de Roses. Entre el Cel i la Terra és la història és la història dels joves que es van atrevir a desafiar el sistema preestablert.

 

Combatent amb tota la seva valentia i enginy, van aturar la destrucció del que amb el temps ha esdevingut la més gran reserva d’aus del sud d’Europa. No ho van tenir fàcil, però, ja que els enemics no eren pocs:en primer lloc, una constructora que els va arribar a reclamar danys i perjudicis per valor de 4.000 milions de pessetes de l’any 1978. En segon lloc, la justícia i les forces d’ordre públics que els assetjaven amb detencions i expedients. I finalment, unes institucions recentment creades amb cap experiència en temes mediambientals.

 

Amb una habilitat i una audàcia admirables, aquest joves van saber trobar escletxes legals per paralitzar les obres. Tot invocant un feble argument legal, una declaració de “Paraje pintoresco” del 1972, i amb el recolzament de destacats  naturalistes europeus, van endarrerir el procés mentre feien pedagogia entre els locals de la zona, guanyant-se el favor de polítics i institucions. Així, el

13 d’octubre de 1983, 7 anys desprès del inici de la seva lluita, els Aiguamolls de l’Empordà van ser declarats Parc Natural.

 

El documental està dirigit per Tono Folguera (productor de cintes com Arrugues o Bicicleta, cullera, poma), David Fernández de Castro (El Papus, anatomia d'un atemptat) i Roman Parrado, realitzador del programa Grans Rutes. Produït per Lastor Media i Intropía Media en coproducció amb TVC, i amb el suport de ICEC, Obra Social la Caixa, Diputació de Girona i Grup Mascort, ha comptat també amb la col·laboració econòmica de particulars, empreses i entitats del territori, entre ells l'Ajuntament de Roses.

 

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document