Roses és punt lila i multicolor permanent
Els Punts liles i multicolor són punts de suport, assessorament, atenció i seguretat per a les dones i el col·lectiu LGTBI i són una de les accions marcades pel Pla d’abordatge de les violències sexistes i lgtbifòbiques aprovat per l’Ajuntament l’any passat. A Roses existeix ja l’experiència del servei de punt lila en esdeveniments d’oci nocturn com el Carnaval o els concerts i barraques de Festa Major. El consistori fa ara un pas endavant, i des d’avui compta amb tres espais permanents on les persones víctimes d’una situació sexista o lgtbifòbica poden ser ateses amb un servei rigorós i de qualitat.
Per fer-ho possible, el personal dels tres equipaments (CAR Jove, Piscina i Policia Local), així com el de les àrees d’Esports i Acció Social de l’Ajuntament, han rebut formació específica impartida pel Grup Nut, dedicat a l’assoliment dels drets i llibertats de les dones i a la incorporació de la perspectiva de gènere de forma transversal. Durant la formació s’han facilitat als treballadors i treballadores eines per identificar les situacions que poden sorgir, conèixer les diferents violències sexuals, com reaccionar i actuar davant d’una agressió sexual o LGTBIfòbica, quin acompanyament cal fer, quins protocols i serveis existeixen i quina derivació cal fer en cada cas.
Verònica Medina, regidora de Joventut i Esports, assenyala que "a través de la posada en marxa d'aquests 3 punts liles permanents, el govern municipal reafirma, una vegada més, el clar compromís de treballar en el foment de la igualtat de gènere. L'eradicació de les violències sexuals i Lgtbifòbiques ha de ser l'eina transformadora i prioritària per a poder dissenyar un model de ciutat basat en la convivència, el benestar i la qualitat de vida de les persones".
Un pla pioner que continua avançant
L’Ajuntament de Roses aprovà el passat any Pla d’abordatge de les violències sexistes i lgtbifòbiques, un document que fixa les mesures i actuacions a implementar progresivament per possibilitar que les persones puguin transitar els espais públics i d’oci de forma lliure, garantint així els seus drets com a ciutadania.
Per a la seva elaboració es va realitzar un estudi previ que recollí les experiències i opinions de la pròpia ciutadania -especialment dones, joves fins a 30 anys i col·lectiu LGTBI-. Els resultats mostraren que el 77% de les persones consultades havia viscut en els darrers 5 anys algun tipus d’agressió sexual en algun dels espais de festa del municipi (festes populars, festivals de música, platges i zones concretes de l’espai públic de Roses). D’aquest percentatge, el 78% eren dones i el 22% homes que, en diverses ocasions, feien referència a agressions lgtbifòbiques. El major volum d’agressions viscudes són mirades persistents, invasió de l’espai, persecució, comentaris ofensius o degradants, cops i empentes, exhibicionisme, insistència en una petició o frecs i tocaments sense consentiment.
Davant aquestes situacions, la majoria de víctimes van manifestat que van fer front a l’agressió sense comptar amb ningú més, fet que deixa impune a la persona que comet l’agressió, mentre que tan sols un 4% dels casos van ser comunicats a serveis professionals.
Per eradicar aquestes situacions, el Pla establí un seguit d’accions en les quals està treballant l’Ajuntament, com ara campanyes de sensibilització ciutadana; formacions específiques entre els joves a través dels centres educatius; treball en xarxa amb els agents clau i coordinació entre associacions, cossos de seguretat i personal municipal; construcció d’espais d’oci amb mirada feminista; o la creació dels punts liles permanents presentats avui.
Banderes en suport als drets LGTBI
Paral·lelament, des del passat divendres i fins avui, 17 de maig, les entrades de Roses llueixen les banderes del moviment LGTBI en suport a la garantia efectiva dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i interesexuals i com a mostra de rebuig a la l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.
El 17 de maig es va establir com a Dia Internacional contra la LGTBIfòbia en ser el dia que, l’any 1990, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals.
Accions del document