Roses ofereix formacions en pedra seca a particulars i professionals
L’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses impulsa diferents cursos de pedra seca que es realitzaran durant els mesos d’abril i maig. Al llarg de les formacions, es donaran a conèixer les diferents tècniques de construcció amb pedra seca; els elements constructius (marges, feixes, barraques, pous,...); i els materials de construcció utilitzats (pissarres, calcàries). A partir d’una doble vessant teòrica i pràctica, es facilitaran un seguit de pautes per a aquelles persones interessades o que puguin necessitar en el desenvolupament del seu treball, tècniques per a recuperar, restaurar o construir elements elaborats a partir de pedra seca.
Un patrimoni amb alt valor natural i patrimonial
Les formacions tenen per objectiu fomentar el coneixement tècnic per a la restauració i recuperació d'un element que és patrimoni històric, arquitectònic i cultural i que a més té un alt valor natural. Les construccions en pedra seca tenen una excel·lent funció com a fixadores de terra davant de l'erosió; són permeables i permeten la circulació de l'aigua (en comparació amb altres construccions realitzades a partir de formigó); i són refugi d'espècies de flora i fauna que, en moltes ocasions, porten associades espècies de "fauna auxiliar" beneficiosa per combatre plagues que poden afectar als cultius de les finques.
La pedra seca és una tècnica emprada des de fa més de 5.000 anys en la construcció, passant en temps més recents (s. XVIII i XIX) a ser una tècnica tradicional relacionada amb l’economia agro-ramadera, l’explotació de boscos i l’abastament d’aigua, que a partir de la dècada dels seixanta caigué en desús a favor de mètodes de construcció més moderns. Les formacions que en breu s’iniciaran a Roses volen posar en valor la pedra seca i el seu paisatge com a mitjà per fomentar el desenvolupament rural, impulsant la recuperació, protecció i conservació d’aquest patrimoni.
Cursos per a propietaris rurals, professionals de la construcció i públic general
Els cursos es dividiran segons les necessitats i característiques dels participants. Així, els propietaris i propietàries de finques rústiques podran optar a un curs de 20 hores concentrades en 4 dies, que tindrà lloc entre finals d’abril i principis de maig. El públic general podrà optar entre dos cursos, ambdós de 35 hores concentrades en 7 dies, el primer dels quals tindrà lloc abans de Setmana Santa, mentre que el segon es realitzarà a la tardor. Per últim, per als professionals del sector de la construcció, s’oferirà una formació de 18 hores entre finals d’abril i principis de maig.
Tots els cursos aniran a càrrec de formadors de la recentment creada Associació Gremi dels Margers de Catalunya. Properament es donaran a conèixer les dates de realització de cada formació i el procediment d’inscripció per participar-hi. Tot i així, les persones interessades en realitzar el curs ja poden posar-se en contacte amb l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament.
Aquest projecte està cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i en un 25 % per la Diputació de Girona. La coordinació d’aquesta acció, a càrrec de l’AODL de desenvolupament sostenible del sector primari de Roses, està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.
Accions del document