Roses vol tenir al juliol les primeres empreses acreditades amb el nou segell de gestió sostenible
L'Associació d'Empresaris Roses-Cap de Creus, que representa més de 200 empresaris del municipi que donen feina a uns 4.000 treballadors, ha organitzat sessions de treball per anar definint les mesures que hauran d’implementar les empreses per tal de poder complir amb els requisits del nou distintiu. Aquest mes de març se n’han fet amb les diferents taules que formen l’Associació (restauració, allotjament, comerç, serveis i activitats d’oci) amb la idea d’anar adaptant el projecte als diferents subsectors; i en els propers mesos es faran sessions formatives amb les empreses associades que ja han manifestat que s’hi volen adherir, de moment una quarantena. L’objectiu és que s’hi adhereixin el màxim nombre d’empreses i fer més sostenible la destinació.
El distintiu s’ha creat de la mà de les consultories Criteris i Toc de gestió, amb un àmplia experiència en la implantació de sistemes de gestió de qualitat, medi ambient i sostenibilitat.
“Volem que no hi hagi cap empresa exclosa del projecte i per aquest motiu ho hem volgut fer de forma progressiva perquè es pugui implantar fàcilment i ràpidament i, sobretot, per assegurar un compromís ferm i efectiu per part de les empreses”, afirma Violant Blanco, consultora pel desenvolupament i la gestió del turisme a Criteris.
El nou segell, que és pioner en una organització empresarial, “és un repte exigent però assumible que ens situa en la direcció cap a sostenibilitat real i efectiva”, s’assegura des de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus.
120 requisits a complir
La idea és que el nou segell estigui totalment implementat en un termini de tres anys. En aquesta primera fase s’ha decidit posar el focus en la responsabilitat ambiental i es contemplen 27 requisits en l’àmbit de la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. El projecte complet però planteja un total de 120 requisits per poder obtenir el distintiu i la realització d’avaluacions periòdiques per tal d’acreditar que les empreses que s’hi vulguin adherir estan treballant per aconseguir-los.
Aquests requisits fan referència a la gestió sostenible de les empreses amb els clients, treballadors, proveïdors, propietaris, accionistes i fins i tot amb els veïns. I van més enllà de la preservació del medi ambient ja que també inclouen el compromís de tenir un model de gestió sostenible des del punt de vista econòmic a l’empresa i amb al desenvolupament econòmic del municipi i la comarca. També demana el compromís de tenir unes condicions de treball dignes per als equips, i d’igualtat; mesures de conciliació laboral; potenciar la formació dels treballadors; fomentar els contractes de pràctiques; tenir un estil de lideratge inclusiu, just, transparent i respectuós amb els treballadors; i a més, demana la participació activa a l’entorn social i cultural de Roses donant-lo a conèixer entre els visitants, entre moltes altres mesures. La idea és crear una cultura de la sostenibilitat i de conscienciar tant als equips perquè s’hi impliquin com d’educar als clients fent-los recomanacions, per exemple, per reciclar millor o tenir cura de l’entorn.
El nou segell de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, que en els últims anys ha dut a terme iniciatives per potenciar la qualitat i l’excel·lència en el sector, és el resultat de la feina feta durant els últims mesos que també ha inclòs la posada en marxa del distintiu “Roses et Cuida” per generar confiança entre els clients durant la pandèmia i que ja té 60 empreses adherides. Posteriorment l’entitat va crear el segell “Gastronomia d’Origen” que ja compta amb 34 restaurants adherits i que té com a objectiu potenciar els productes de proximitat.
Accions del document