Sol·licitud del sobreseïment de la querella per prevaricació interposada per Grup Immogestió
Desestimació íntegra
En la seva resolució, la Comissió conclou que l’empresa reclamant no ha acreditat ni provat cap dany sofert -limitant-se a indicar una quantitat econòmica de 200.000 € no justificada-, i que no existeix, un cop revisada detalladament la documentació de l’expedient, cap nexe causal entre l’actuació del consistori i el resultat lesiu denunciat per Immogestió.
Els fets es remunten al mes de gener de 2014, moment en què Apartaments Grup Immogestió SL sol·licità a l’Ajuntament de Roses el canvi de titularitat d’una activitat d’establiment turístic. L’Ajuntament va denegar la sol·licitud atenent el fet que la llicència de la qual disposava l’establiment fins a aquell moment era d’aparthotel i discoteca, i no es corresponia a l’activitat d’allotjament turístic que es volia desenvolupar. Davant aquest fet, el consistori requerí l’empresa sol·licitant la legalització de l’establiment per al desenvolupament de l’activitat, d’acord a la normativa d’allotjaments turístics vigent.
En la seva valoració dels fets, la Comissió Jurídica assenyala que en el moment en què l’alcaldia aprovà el cessament de l’activitat el 12 de desembre de 2017, el reclamant no havia dut a terme la legalització de l’establiment d’allotjament turístic requerit. Destaca també les reiterades dilacions per part d’Immogestió en la presentació de documentació, que va trigar set mesos a presentar el Projecte de seguretat contra incendis -tot i l’advertiment d’un possible cessament de l’activitat informat pel consistori el juny de 2016-, o set mesos més en la presentació d’un annex necessari al projecte després del primer informe desfavorable de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) de 18 de novembre de 2016. Durant tot aquest període, l’empresa reclamant va tenir l’activitat en funcionament.
En conseqüència, el dictamen de la Comissió exposa que durant els pràcticament tres anys que la societat denunciant va trigar a complir amb els requeriments legals de seguretat, aquesta va ser advertida en diverses ocasions pel consistori sobre la necessitat de complimentar la documentació i d’executar les mesures indicades per a obtenir la llicència necessària. Destaca que Immogestió ha exhaurit en més d’una ocasió els terminis i les pròrrogues atorgades, fet que fa evident que la demora fins a l’obtenció de les autoritzacions s’explica, en bona mesura, per l’actuació de la mateixa empresa.
Per tot això, la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat conclou que amb el decret d’alcaldia de 12 de desembre de 2017 que disposava el cessament temporal de l’activitat -el qual es va fer efectiu entre el 12 de desembre de 2017 i el 27de febrer de 2018-, l’Ajuntament adoptà una mesura cautelar congruent, ja que en aquell moment les instal·lacions no complien la normativa per a l’activitat prevista i, per tant, desestima íntegrament la reclamació de responsabilitat patrimonial interposada per Apartaments Grup Immogestió SL.
Petició de sobreseïment
Davant el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, el consistori considera provada la improcedència de la denúncia per prevaricació interposada, ja que aquest conclou que el decret d’alcaldia denunciat no ha estat en cap cas considerat una resolució arbitrària i que cap actuació de l’expedient administratiu es pot considerar il·lícita o il·legal des d’una vessant jurídico-administrativa.
Conseqüentment, l’Ajuntament de Roses ha tramés al Jutjat d’Instrucció núm. 4 de Figueres la petició de sobreseïment i arxiu de les actuacions corresponents a la querella per prevaricació presentada, en considerar que el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora avala que no es pugui sostenir el delicte de prevaricació.
Accions del document